Utorak 14.08.2018.
23:33
blic.rs, Vestionline

Lutao je od vlasnika do vlasnika, a u jednom trenutku je bio profitabilniji od akcije Fejsbuka

wikipedia.org
 

Možda jedina stvar čudnija od ove kupovine od 3.000 dolara, jeste neobično dugogodišnje putovanje Napoleonovog polnog organa širom Zapadnog sveta.

- Njegov penis je dobio mitski status. On se nalazio u maloj kožnoj kutiji, nije bio stavljen u formaldehid pa se sav osušio - rekao je Toni Perote autor knjige "Napoleonovi privatni delovi: 2.500 godina istorije otkopčano", koja se bavi škakljivim detaljima privatnih života poznatih vladara i istorijskih ličnosti.

Prema njegovim rečima, Napoleonov doktor je odsekao penis vojskovođi za vreme autopsije, nakon što je ovaj umro na ostrvu Sveta Helena 1821. godine. Veruje se da je Napoleon umro od raka stomaka.

Doktor je dao penis jednom svešteniku, koji ga je prokrijumčario na Korziku, ali koji je tamo ubijen. Zatim je otkriveno da je penis stigao u ruke jednom britanskom kolekcionaru 1916. godine koji ga je odneo u Englesku.

Kako navodi Perote, francuska vlada je odbila da otkupi Napoleonov penis. Zatim je 1924. godine jedan američki prodavac starih knjiga kupio i doneo u Njujork gde je čak bio i deo jedne izložbe.

Konačno je 1977. vodeći američki urolog i profesor po imenu Džon Latimer rešio da kupi Napoleonov penis i sakrije ga kako više ne bi provlačio pažnju. On je za njega dao 3.000 dolara, a čuvao ga je ispod svog kreveta i nikom nije dao da ga vidi.

Od tada su počele da se javljaju glasine da je Latimeru šest godina kasnije data ponuda od čak 100.000 dolara za odsečeni polni ud čuvenog osvajača. Da ju je on prihvatio, vratio bi uložene pare mnogostruko - oko 3.200 odsto i tako bi Napoleonov penis bio mnogo profitabilniji ulog nego na primer akcije "Fejsbuka" ili "Gugla".

Na primer, 18. maja 2012. godine akcije Fejsbuka su iznosile 38 dolara, a šest godina kasnije oko 185 dolara. Dakle ulagačima u Fejsbuk se vratilo oko 500 odsto onoga što su uložili u periodu od šest godina, pa je Napoleonov penis oko šest i po puta profitabilniji od Fejsbuka, piše "Vintage news".

Kada je profesor Latimer 2007. godine umro, čuveni penis je nasledila njegova ćerka Evan i nije poznato da li je do danas promenio vlasnika.

2024 © - Vesti online