Utorak 14.08.2018.
19:35
Vestionline, Tanjug

"Uz pomoć dijaspore moguće je oživeti srpska sela"

pixabay.com
 

"Sredstva koja je Vlada Srbije namenila za projekat ''500 zadruga u 500 sela'', udružena sa delom sredstava dijaspore, mogla bi da, za koju godinu, drastično promene sliku tih nerazvijenih područja", navodi PUPS u saopštenju.

Prema oceni te partije, srpska sela koja su pred gašenjem mogla bi da "ožive" upravo uz pomoć uspešnih sunarodnika - potencijalnih investitora iz dijaspore koji potiču iz istočne i južne Srbije gde su upravo nalaze i najnerazvijenija područja.

"Tokom razgovora sa uspešnim sunarodnicima koji su već iskazali interesovanje za ulaganje u svoj rodni kraj, došli smo do zajedničkog zaklučka da bi se investiranjem u razvoj zadrugarstva mogla oživeti srpska sela koja su pred gašenjem", navodi PUPS. 

PUPS podseća i da je dijaspora u prvih pet meseci ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije, poslala 1,33 milijardi evra doznaka, dok je realna cifra koja u Srbiju stiže neformalnim kanalima znatno viša tako da bi uz konkretnu ponudu države, dobar deo ovih sredstava mogao da uđe u investicije i novo zapošljavanje, a ne u ličnu potrošnju, kao što je sada slučaj.

Jedan od prvih pozitivnih, vidljivih rezultata ogleda se i u tome da su već i same zadruge počele da se udružuju, stvarajući tako zaokružene sisteme poljoprivredne proizvodnje, navodi PUPS. 

PUPS ocenjuje da bi ipak najzad trebalo da krenemo po onoj staroj mudrosti "daj čoveku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nahranićeš ga za ceo život".

2024 © - Vesti online