Utorak 14.08.2018.
08:23
Vestionline, Tanjug

Uništeno 23 tone švercovanog mesa iz Brazila

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Policija iz Jagodine je 11. avgusta u saradnji sa Upravom carine pronašla i zaplenila 23 tone švercovanog mesa, koje je trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Chupriji.

- Na određenim pakovanjima uočene su deklaracije objekata iz Brazila, od kojih su neka pakovanja još uvek bila u roku trajanja, a nekima je istekao rok i više od šest meseci - rečeno je iz Uprave za veterinu.

Kako objašnjavaju, uvoz mesa u Srbiju može da stiže samo preko odobrenih graničnih prelaza, gde je prisutna granična veterinaska inspekcija.

- Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica Evropske unije i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčjeg i 3,5 tona pilećeg mesa - rečeno je iz Uprave za veterinu.

Povodom ovog slučaja, uhapšen je Ð. L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je Policijska uprava u Jagodini.

Ð. L. je uhapšen zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje, a uz krivičnu prijavu biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu, navodi se u saopštenju.

Meso je uništeno pošto je veterinarska inspekcija utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno.

- Često ostajemo uskraćeni za te podatke i javnu osudu nesavesnih trgovaca, a predmeti poput ovog završe na sudu i u postupcima koji dugo traju. Informacije o zaplenama bez potadaka ko su počinioci samo uznemiravaju javnost i građane i unose sumnju da na tržištu postoji problem, da država i inspekcije ne rade svoj posao i da nismo sigurni u bezbednost proizvoda koje kupujemo - kaže Papović.

2024 © - Vesti online