Utorak 14.08.2018.
00:30
A. Šišić - Vesti

Prirodni preparati za negu: Iz tiganja na kosu

pixabay.com
 

Eliksir je života, kako ga nazivaju mnoge dame, kokosovo ulje. Teglice sa belom "mašću" prodaju se na svakom koraku od supermarketa do apoteka i prodavnica zdrave hrane.

Kokosovo ulje je preko noći neopaženo "pobeglo" iz kuhinje i od rekvizita za kuvanje postalo neophodno sredstvo za ulepšavanje.

Dame ga koriste za negu kose umesto maski i balzama, mažu ga na telo kao kreme i losione i njime skidaju šminku. Ono što malo ljudi zna je da kokosovo ulje može da zameni i penu za brijanje nogu.

Sve više žena otkriva i čari ši butera. Poznato je da je on sastavni deo mnogih kupovnih krema, ali on može da se koristi i sirovo prerađen. Na internetu danas mogu da se pronađu kojekakvi recepti za pravljenje karmina, labela i drugh kozmetičkih preparata na bazi ši butera.

Ova "mast" potiče sa drveta tj. iz ploda koji izgledom na badem i raste u Africi. Ši buter je melem za kožu. Može da leči ožiljke jer pospešuje regeneraciju kože.

Efikasno zamenjuje labelo i bilo koju kremu za telo. Znalci tvrde da zahvajujući vitaminima koje poseduje usporava stvaranje bora i ublažava pege i fleke.

Životni nektar

Arganovo ulje je godinama na tronu kada je u pitanju nega. Poznatije je kao marokansko ulje jer plodova argana, koji nazivaju i drvo života, raste u jugozapadnom Maroku. Ovo ulje nazivaju i životnim nektarom. Veruje se da je najmoćniji preparat u borbi protiv starenja. Koristi se za pravljenje pilinga za lice, maže se umesto krema za telo ali se stavlja i na kosu i usne umesto balzama.



 

2024 © - Vesti online