Utorak 14.08.2018.
00:43
J. L. Petković - Vesti

Ni Oliver ne bi ćutao!

Radio Gračanica
Iguman Sava Janjić

Tek u nedelju stav vlasti je pokušao da pojasni potpredsednik Srpske listu Igor Simić, ali je u istom intervjuu poslao neuverljive i nejasne poruke.

Prvo da je "Srbima na KiM ideja razgraničenja prihvatljiva, ukoliko ona garantuje više sloboda i prava nego što sada imaju", ali potom da "o podeli nema govora i o njoj govore oni koji na izbore ili uopšte nisu izlazili ili su osvojili svega nekoliko glasova".

Pripadnici Crkve, a svi drugi pojedinci koji su se javno usprotivili podeli Kosova, nazvani su "delom organizovanog i sistematskog plana agenturnih mreža", a Janjića su tabloidi označili saradnikom CIA koji je obrukao mantiju.

Molebani na koje je Eparhija raško-prizrenska pozvala, a vladika Tedosije služio nedelju dana u crkvama širom KiM, održani su u atmosferi pritiska na zaposlene u srpskim institucijama da ne idu na njih.
Iguman Sava Janjić je, pak, poručio:

- Ako nekim Srbima do sada nije bilo jasno, sada ne može biti jasnije zašto je Oliver Ivanović morao da ode. U ovoj tragičnoj situaciji, on sigurno ne bi ćutao, već bi hrabro branio svoj narod. Mnogo nam svima danas nedostaje! Ponosan sam što mi je bio prijatelj.

Đikić: Kaljaju dušu

- Kao pravoslavni hrišćanin, nemam prava da sudim i osuđujem. Ima ko to radi. Ali mi je žao tih ljudi koji kaljaju sopstvenu dušu napadajući SPC, jedinog čuvara našeg imena kroz vekove.

Države su nastajale i nestajale, jedino su srpski narod i njegova crkva opstajali. Napadati Crkvu srpsku i Hristovu, koju je ustanovio Sveti Sava je nešto za šta vam treba mnogo hrabrosti ili gluposti. Ja lično, to ne bih smeo - kaže za "Vesti" Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma.


 

2024 © - Vesti online