Ponedeljak 13.08.2018.
20:44 >> 20:44h
Z. Mirković - Vesti - Foto: V. Sekulić

Sve nade u dijasporu

V. Sekulić
Ostali bez ičega: Strašne posledice poplave

- Dijaspora se odazvala apelu za pomoć i iz inostranstva smo dobili velike količine paketa pomoći u hrani, odeći, dečijim igračkama i higijenskim artiklima. Gotovo svakodnevno autobusima Darkoma iz Žagubice stižu novi paketi iz Beča. Ljudi stalno šalju - rekao je Trifunović za "Vesti".

Pohvala za Vojsku

Savetnik predsednika Opštine Žagubica je posebno pohvalio Vojsku Srbije, koja je pomogla u raščišćavanju posledica poplave.
- Bez vojske bi čistili dugo sami i to bi nam otežalo i ovako pretešku situaciju - rekao je Žika Bomba, zahvalivši se i nadležnom ministru Aleksandru Vulinu, koji je došao sa vojnicima u Žagubicu.

Isto tako, naglasio je da stanovništvo njegove opštine ima dovoljno garderobe za ovo doba godine i da će im biti potrebna zimska odeća. Ipak, ono što je najhitnije jeste nameštaj i bela tehnika.

- Više od 200 domaćinstava ostalo je bez nameštaja i bele tehnike, samo golih zidova, pa kada stigne pomoć u vidu brašna, ulja i drugih namirnica, nemaju na čemu da ih pripreme, a nemaju novca da kupe tehniku na kojoj će pripremiti ili čuvati hranu - iskreno će Trifunović.

Prema njegovim rečima, najveći problem je što se radi o starijim osobama, koje teško da mogu svoju egzistenciju ponovo da izgrade i počnu, kao mladi, iznova pa zarade za opremanje kuće. Uz to, prenosi, uništeno je mnogo njiva, a i pogođeni su lokalni specijaliteti kao što su homoljsko jagnje i med.

- Poplave su teško pogodile celo Homolje, a tako ćemo biti suočeni sa činjenicom da će u narednom periodu pravi raritet biti homoljsko jagnje, ali i med. Uz to treba imati u vidu da će zasigurno skočiti i cena voća i povrća iz našeg regiona, jer je ono kompletno uništeno - dodao je on.

V. Sekulić
U pomoć pritekla vojska

Trifunović kaže da su građani Žagubice i rukovodstvo opštine ogorčeni na medije u Srbiji:
- Veoma malo su mediji u Srbiji izveštavali o tragediji koja nas je pogodila i koja je odnela egzistenciju više od 200 porodica. Građani se osećaju ostavljeni na cedilu od srpskih medija. Jedino su "Vesti" posvetile pažnju poplavi i stanju u Žagubici i pomogle da dobijemo pomoć, na čemu smo posebno zahvalni. To je još jednom pokazalo ko o našem narodu najviše misli!
Zato su oči i sve nade građana Žagubice i dalje uprte u dijasporu, jer samo ona može da pomogne.

- Dolazi zima, a živimo u planinskom kraju. Neophodno je da se brzo reaguje! Istina, naši zemljaci u međuvremenu, slali su i novčane donacije. Deca u Italiji, poreklom iz Žagubice, skupljaju svoj džeparac i šalju ga svojim vršnjacima u domovinu, što je za svaku pohvalu i divljenje - kazao je Živojin Trifunović i pojasnio da će naknadno biti objavljeni svi podaci o pristiglom novcu za pomoć građanima i o otvorenim računima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Lažne vesti o pucanju brane

Kako su putem socijalnih mreža, počele da se pojavljuju lažne informacije o Žagubici da je pukla neka brana i izazvala potop, Živojin Trifunović, apeluje da se prestane sa širenjem takvih dezinformacija.

- Pitam se ko je lud da napravi branu na jednoj reci koja postoji samo 10 dana u godini i to samo kada se otopi sneg. Takvim lažnim informacijama osobe koje stoje iza toga ugrožavaju našu budućnost i život - izrečit je Trifunović.
 

V. Sekulić
Uručivao pomoć poplavljenima: Živojin Trifunović

Žiro-računi

Opština Žagubica je otvorila devizne i dinarske račune na koje svi zainteresovani mogu da upute pomoć.
U dinarima, novac se može uplatiti na račun: 840-2978740-33, sa naznakom "Pomoć poplavljenima u opštini Žagubica".

Kada je reč o deviznim računima, u evrima, pomoć može da se uplati na račun: Deutsche bank, Germandž,
broj: / RS35840000000013577024 .
U švajcarskim francima preko Zuercher Kantonalbank, broj: IĆ5000700070000025224, ili na broj: / RS35840000000013577024.
U američkim dolarima preko Citibank, na broj / RS35840000000013577024 .

2024 © - Vesti online