Nedelja 12.08.2018.
11:47
Vestionline

Po čemu je Cicipas u Torontu bolji nego Đoković u Montrealu 2007.

EPA/Warren Toda
Grčka ima novog sportskog junaka: krik radosti Stefanosa Cicipasa posle plasmana u finale

Grčki teniser Stefanos Cicipas, koji na svetskoj listi zauzima 27. mesto, danas puni 20 leta. S obzirom na to da je prošle godine u ovo vreme bio 168, a ulaskom u finale obezbedio je pomak na 15, i to mu je lep rođendanski poklon. Gde će lepši ako večeras savlada i velikog Nadala.

Načini li još jedan podvig, biće i 12. na listi, a upisaće se u teniske anale i kao prvi posle Španca Alberta Ramosa (Hamburg 2001) koji svoj prvenac osvaja baš na takmičenju iz te kategorije ATP. Sada je prvi finalista u Kanadi koji nije nosilac još od Nemca Nikolasa Kifera, koji je 2008. izgubio baš od Nadala.

Senzacionalni Grk je u polufinalu pobedio Južnoafrikanca Kevina Andersona (šesto mesto) sa 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (9:7). Potpuni preokret, s 3:6, 7:6 (13:11), 6:4, ostvario je i u četvrtfinalu, a tada mu je protivnik bio Nemac Aleksandar Zverev (treće mesto). Suma sumarum - u Torontu je eliminisao četvoricu igrača koji su među deset najboljih. Prvi u nizu je pao Austrijanac Dominik Tim (8) u drugom kolu, a zatim, u osmini finala, i Novak Đoković (10). 

I Conga, takođe u Torontu, pobedio četvoricu iz Top 10

Francuski teniser Žo Vilfrid Conga (33) osvojio je kanadski masters 2014, koji se te godine kao i ove igrao u Torontu. Na listi je zauzimao 15. mesto. U osmini finala je savladao Novaka Đokovića (1), u četvrtfinalu Britanca Endija Mareja (3), u polufinalu Bugarina Grigora Dimitrova (8), a u finalu Švajcarca Rodžera Federera (3).

Kada je naš as krčio put ka svetskoj slavi, s tek napunjenih 20 godina je osvojio kanadski masters 2007, ali u Montrealu (igra se naizmenično s Torontom svake godine). Od četvrtfinala je pobedio svu trojicu vodećih na listi, redom Amerikanca Endija Rodika (3), Nadala (2) i u finalu švajcarskog asa Rodžera Federera (1). Na listi je već tada bio njihov prvi pratilac, a to mu je bio drugi trofej s mastersa (posle Majamija iste godine). Sada ih ima već 30, a više ih je samo uz Nadalovo ime.

Španski as, koji je u polufinalu savladao Rusa Karena Hačanova (38) sa 7:6 (7:4), 6:4, igraće za 33. trofej. "Kralj šljake" je poslednji na tvrdoj podlozi osvojio još 2013. u Sinsinatiju, gde takmičenje počinje od sutra. Posle toga je uzeo još šest masters trofeja na zemljanoj podlozi, a pet puta je gubio u finalu na tvrdoj.

Od 79 osvojenih titula Nadal ih, zar treba reći, najviše ima na šljaci (57). Na tvrdoj podlozi je trijumfovao 18 puta, a najviše, po tri, u Torontu odnosno Montrealu, na Ju-Es openu i u Indijan Velsu. Pobedi li senzacionalnog Cicipasa, Rodžersov kup (po sponzoru, kanadskoj telekomunikacionoj i medijskoj kompaniji, koja je, recimo, prošle godine imala prihod više od 14 milijardi dolara), biće mu omiljeno takmičenje van njegovog bunjišta od šljake.

Recimo i da su po tri tenisera iz Top 10 na jednom turniru iz masters serije savladali i Argentinac David Nalbandijan i slavni Nemac Boris Beker. Nalbandijanu je, kao i Đokoviću, to pošlo za rukom 2007, u dvorani u Parizu. Kao 21. na listi pobedio je Federera (1) u osmini finala, Španca Davida Ferera (6) u četvrtfinalu, a Nadala (2) u finalu. Beker je kao šesti na listi bio uspešniji u Stokholmu 1994. od zemljaka Mihaela Štiha (3) u četvrtfinalu, od Amerikanca Pita Samprasa (1) u polufinalu i od Hrvata Gorana Ivaniševića (2) u odlučujućem meču i to na tri dobijena seta - 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (7:4).

2024 © - Vesti online