Subota 11.08.2018.
18:11
Tanjug, Vestionline

Broj u pesku i Ahilova tetiva odneli Španovićevoj dve već viđene medalje

EPA/CHRISTIAN BRUNA
Ivana Španović: Najteža, ali možda najbolja odluka po karijeru

Odluku da Španovićeva ne ušestvuje u finalu doneo je njen stručni tim posle detaljne analize povrede tetive zadobijene u kvalifikacijama, u kojima je naša atletičarka imala najbolji skok od svih 12 finalistkinja (6,84 u poslednjoj trećoj seriji).

Tada je osetila bol u tetivi i medicinski tim odmah je preuzeo sve potrebne mere, urađeni su detaljni pregledi i analize, a Ivana je odmah krenula sa terapijama.

- Ivana neće skakati u finalu, a odluku je doneo Ivanin tim nakon očitanih nalaza magnetne rezonance. Doživela je neugodnu povredu Ahilove tetive desne noge u toku kvalifikacija skoka u dalj. U prvom momentu je izgledalo da povreda nije teže prirode, ali je snimak magnetne rezonance pokazao da je povreda ozbiljnija, parcijalna rutura Ahilove tetive i da bi Ivana skaknjem u finalu mogla ugroziti nastavak karijere - izjavio je njen trener Goran Obradović.

Španovićeva je trebalo da brani zlato osvojeno u Amsterdamu pre dve godine sa 6,94. Podsetimo da je prošlog leta na Svetskom prvenstvu u Londonu imala peh da joj se u poslednjoj seriji otkači broj s leđa koji jedva da je zagrebao pesak pri doskoku, pa joj je priznata dužina kao da je nalepnica s brojem deo njenog tela, a imala je tim skokom dužinu možda i za zlato. 

Ove godine je sa 7,04 uz malu pomoć vetra osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama. Bila je glavni favorit za najsjajnije odličje. Trebalo je samo da ne ispolji svoje ahilove pete, a desila joj se Ahilova tetiva.

- Povrede su nažalost sastavni deo sporta i ovo je jedna od najtežih odluka, ali verujem najbolja kad je u pitanju nastavak karijere. Imala sam ogromnu želju da nastavim, znala sam da mogu da istrpim bol, ali kad sam saznala da je u pitanju ruptura Ahilove tetive poslušala sam savet medicinskog tima da odustanem od nastupa u finalu. Nastavljam sa terapijama i nadam se brzom povratku na stazu - zaključila je Španovićeva.

Finale u skoku u dalj na programu je večeras od 20.05.

- Šta god vam Bog oduzme, pomirite se s tim. Slomljenog srca saopštavam da me je medicinski tim odlučio da me povuče sa današnjeg finala posle povrede koju sam pretrpela tokom prvog pokušaja u kvalifikacijama. Pretrpela sam pucanje Ahilove tetive. Pokušali smo sve do poslednjeg trenutka, ali se nažalost moj put završava ovde. Do sledeće sezone - napisala je Španovićeva na Instagramu. 

2024 © - Vesti online