Nedelja 12.08.2018.
00:55
D. Dekić - Vesti

Ministrima kajmak, narodu ni za hleb

M. Karović
Ugovor Vlade Srbije sa MMF uzburkao javnost

Taj predlog s rokom usvajanja do kraja idućeg meseca, postavljenim u programu koji je Vlada Srbije potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom, doveo je do usijanja atmosferu u javnosti. Sindikalci su ga nazivali, sramotnim, iz Udruženja poslodavaca se čuje da rashodi na zarade ne smeju da budu veći od onog što se privređuje, a stručna reč smatra da to pomeranje nije loše ako ima za cilj da zaustavi odliv najboljih.

U Udruženim sindikatima Srbije Sloga, predlog vide kao "bezobrazno iritirajući", jer kako za "Vesti" objašnjava lider tog sindikata Željko Veselinović, njegovo usvajanje će za tri puta uvećati mesečna primanja državnog vrha. 

- To znači da će raspon plata ići od 25.000 dinara (oko 210 evra) do 300.000 (nešto više od 2.540 evra) za predsednika države, premijerku i ministre - ističe Veselinović i ukazuje da će najveće povećanje imati upravo oni koji su i do sada imali najviše, dok se za one sa najmanjim primanjima, gotovo ništa neće menjati.

Nadnica od dva dolara

- Srpski državni funkcioneri, zarađuju kao njihove kolege u evropskim zemljama gde je mnogo veći standard, dok naša radnička klasa u proseku radi za jedva dva dolara dnevno - kaže Željko Veselinović, ističući da će novi koeficijenti biti još jedna pljačka naroda.

Ocenuje da ova vlast građane sve više doživljava kao podanike, a ne kao na narod u čijoj je službi i čiji servis treba da budu.

Ovakav predlog je, prema njegovim rečima, dokaz da vlast ima potpuno odsustvo moralne i bilo kakve druge odgovornosti i svesti o socijalnom i ekonomskom stanju nacije.

- Prekobrojna administracija je, umesto prema stručnoj spremi i profesionalnoj kvalifikaciji, zapošljavana u državnim organima i institucijama prema partijskom ključu. Broj službenika po ministarstvima je različit od resora do resora i gomilan bez ikakvih kriterijuma.

Tako postoje brojni državni sekretari, zamenici ministara, savetnici i specijalni savetnici sa ogromnim platama, a funkcioneri iz vladajućih partija namiruju se članstvima u upravnim i nadzornim odborima, za šta takođe ide ogroman novac građana - pojašnjava prvi čovek "Sloge" i ističe da su brojne afere pokazale da državni funkcioneri i na nezakonit način isisavaju narodni novac iz budžeta.

Blago rečeno, sramota, ističe i sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović u izjavi za naš list:

- U zemljama Evropske unije, gde i Srbija stremi, ne postoji ni raspon od jedan prema osam i po u platama kakav sada imamo, a o jedan prema dvanaest i da ne govorim. Tek takva razmera će stvoriti i veći jaz između bogatih i siromašnih i sigurno neće biti dobro prihvaćena u našem narodu.

Iz drugog ugla na meru u najavi gleda ekonomski stručnjak Ljubomir Madžar koji smatra da ako se nagrađuje profesionalnost kadrova, a ne ulazeći u partijsku podelu funkcija u državnim organima, ovakva mera može zaustaviti odliv najstručnijih iz državnih organa.

- Na prvi pogled, predlog plata deluje šokantno, ali nije previše, jer kod nas postoji kompresija plata, odnosno mali raspon od vrhunskih do nižih primanja. Samim tim je problem što predsednik države ima manju platu od visokopozicioniranog bankarskog službenika - tumači Madžar uz napomenu da će jako visoka biti primanja malog kruga ljudi.

Brana korupciji

- Moram da istaknem da se ne zalažem za one koje je partija zaposlila, već za vrhunske stručnjake. Njihove plate u državnom sektoru nisu naročite, pa se privatnik trudi da ih velikim platama privuče. Zato kažem da država, na ovakav način, treba da zadrži najbolje. Te povišice su i na liniji borbe protiv korupcije, jer ako su ljudi u državnoj upravi malo plaćeni, naći će druge načine da budu namireni - objašnjava Madžar.

Da ukupna masa primanja u budžetskom delu ne sme da bude veća nego što to dozvoljava povećanje bruto društvenog proizvoda, ukazao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković u izjavi za "Vesti". Kaže da privatni sektor koji puni državnu kasu traži da ta stavka ne probije sadašnje troškove.

- Takođe se ne sme dozvoliti da plate u javnim preduzećima budu veće od onih u realnom odnosno privatnom sektoru - naveo je Atanacković koji smatra da ne sme bravar u Elektroprivredi Srbije da ima veću platu od svog kolege u privatnoj firmi.

Država kao kompanija

Preduzeća u svom vlasništvu država prema rečima Nebojše Atanackovića, mora bolje da kontroliše.
- Država mora da se ponaša jednako kao vlasnik neke firme i da njoj ostaje profit od njenih preduzeća kao što to rade u privatnim kompanijama, i mora da štedi kao što to rade u privatnom sektoru - mišljenja je Atanacković.

2024 © - Vesti online