Nedelja 12.08.2018.
00:22
N. S. Preradović - Vesti

Umesto Srba rade Kinezi

Tanjug
Zorana Mihajlović

Da podsetimo, deonica Ub-Lajkovac bila je problematična dok je radove obavljao konzorcijum Planum i Putevi Užice.

- Mi smo reagovali i Putevi Užice i Planum su odbili da rade na sanaciji te deonice prema projektu koji je napravljen. Prošle nedelje ta dva izvođača potpuno smo sklonili sa gradilišta. Angažovan je drugi izvođački konzorcijum, Šandong-Azvirt, koji ima rok da to završi do kraja novembra - kaže ministarka.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže je na delu čudna situacija jer ukoliko su Planum i Putevi Užice odbili da rade na sanaciji deonice, država je mogla da angažuje neke druge domaće firme.

- Postoji mnogo kvalitetnih domaćih firmi koje se bave niskogradnjom i koji su spremne da svaki posao iznesu na valjan način. Šteta je da se angažuju stranci ako već znamo da imamo domaći potencijal - tvrdi Rodić.

Ministarka je dodala da za sada sve ide kako treba. Podsetila je da Šandong radi na dve deonice Koridora 11, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig i da će one biti završene do kraja godine, pošto se već obavljaju radovi na asfaltiranju auto-puta.
Deonica Ub-Lajkovac je završena 2015. godine, ali nikad nije puštena u saobraćaj jer se nalazi između pomenutih deonica koje nisu još završene.

Krivična prijava

Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, kao i protiv nadležnih u građevinskim preduzećima Planum, PzP Beograd i Putevi Užice, zbog korišćenja neadekvatnog materijala prilikom izgradnje tog dela auto-puta, što je dovelo do pukotina.

Utvrđeno je da će od ukupno 12 kilometara na 4,5 kilometara morati da se radi ispočetka.

2024 © - Vesti online