Petak 10.08.2018.
00:23
J. L. Petković - Vesti

Narod se uzda samo u Crkvu

A. Čukić
 

Tokom liturgije bilo je jasno da se nastavlja sukob SPC i Srpske liste jer niko od zaposlenih u srpskim institucijama nije došao na službu. Nenad Radosavljević, direktor RTV Mir iz Leposavića, bio je deo Srpskog nacionalnog veća i uz vladiku Artemija kada je nastao raskol unutar Crkve, ali ističe da je SPC na KiM na čelu sa vladikom Teodosijem i igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem ostala pravi stožer oko koga se okuplja srpsko stanovništvo.

- Sada je došlo do sukoba Crkve i onih koji su "kao" predstavnici Srba iz Beograda, kroz nekakvu Srpsku listu, bili privrženi vladiki Teodosiju i zajedno sa njim učestvovali na raznim dešavanjima na KiM. Odjednom su totalno promenili mišljanje i počeli da ga kude, isto kao nekada vladiku Artemija. Razgovarao sam sa nekim ljudima sa Srpske liste, i video koliko je pogubna ta količina mržnje prema Crkvi i potpuno je besmislena. A sve je, u stvari, počelo kada je otac Sava javno napisao da se mogu desiti neke incidentne situacije na severu KiM, koje mogu prerasti u veliko nasilje. To je bio njegov vapaj - kaže naš sagovornik.

Radosavljević, inače bivši poslanik u Skupštini Kosova, ali i nekadašnji visoki savetnik šefa Unmika za povratak, kaže da godinama svedoči koliko su crkveni velikodostojnici osim za kulturno-istorijske spomenika i verske objekte, prvenstveno zainteresovani za narod i koliko su Srbi iz Metohije naslonjeni na Visoke Dečane.

- Dečani su tu uvek bili da im pomognu. I kada se sve stavi na vagu, zaista je tužno da Srpska lista pokušava da okrene čitav narod, da pritiska zaposlene u srpskim instutucijama, kojima plata zavisi od njihove volje, da ne idu na molebane. Ne verujem da će u tome uspeti, što su pokazale liturgije i u Mitrovici i Gračinici. Ali, u svemu ovome možda je dobro da se iskristališe pozicija Srpske liste, da se vidi da je to manjina, vlast nametnuta raznim marifetlucima SNS-a iz Beograda - zaključuje Radosavljević.

Strah od direktnog sukoba

Na pitanje da li Srpska lista ovim pritiscima okreće Srbe na KiM protiv sebe, Radosavljević kaže da "oni sve rade nesvesno, što proizvodi štetu po čitav narod":
- Ali, u ovom slučaju dobijaju instrukcije, a ta doza morbidnosti i sadomazohizma u njima je prosto neverovatna. Za sada je to na verbalnom nivou, ali da bi zaštitili ono što su nezasluženo dobili - upravljanje, pozicije, službene automobile i velike plate - spremni su na drastičnije poteze da odbrane svoje pozicije, čak i ako to znači direktni sukob, nalik građanskom ratu.

2024 © - Vesti online