Četvrtak 09.08.2018.
17:15
Vestionline, Tanjug, b92.net

Kuburović: Nova odredba KZ za napade na advokate

EPA/Justin Lane
Nela Kuburović

To je rekla ministarka pravde Nela Kuburović i dodala da je razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela to što advokati nemaju status službenih lica.

Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnih poslova i sudija i tužilaca. 

Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde iniciralo osnivanje radne grupe i tim povodom uputilo nadležnim institucijama poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu. 

- Već u narednih par dana radna grupa može biti formirana, kada će biti održan i prvi sastanak i utvrditi plan rada i aktivnosti radne grupe - navela je Kuburović. 

Prema njenim rečima, zadatak radne grupe biće da prati sve krivične postupke koji se bave napadima na advokate, kao i da analizira normativne okvire i utvrdi na koji način može da se unapredi položaj advokata odnosno da se poveća njihova zaštita, posebno kada je reč o postupcima u kojima su angažovani. 

Nakon ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajecvima napada i ubistava advoakta kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, a Ministarstvo pravde je njihovu inicijativu podržalo.

2024 © - Vesti online