Četvrtak 09.08.2018.
16:35
Vestionline,sputniknews.com

Zaharova: Odgovor Moskve na američke sankcije

Epa/ Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Prema njenim rečima, izgovor koji je Vašington saopštio povodom novih sankcija je izmišljen.

- Nažalost, još jednom smo prinuđeni da govorimo o odluci Vašingtona da proširi sankcije protiv Rusije. Razlog je izmišljen s obzirom da su iskoristili priču o trovanju Skripaljevih. Optužbe su neosnovane i izgledaju krajnje cinično - rekla je Zaharova.

Ona je istakla i da je Rusija u više navrata govorila da razgovor sa pozicije sile i ultimatuma prema Moskvi neće proći.

Istovremeno, Zaharova je ukazala i na to da odluka Amerike da uvede sankcije Rusije predstavlja direktan pritisak na istragu koja se sprovodi u Solsberiju.

Ponovila je i zahtev Moskve da laboratorija u Porton Daunu javno saopšti sve podatke u vezi sa analizom jedinjenja koje je korišćeno prilikom trovanja.

Zaharova je rekla i da u teroristički centri na jugozapadu Sirije u potpunosti uništeni, kao i da je uspostavljena kontrola nad granicama sa Jordanom.

Prema njenim rečima, približava se kraju i proces normalizacije i oslobođenja svih tih regiona od terorista.

Zaharova je ocenila i da je slična situacija i u provincijama Kunejtri i Deri, gde se trenutno pruža pomoć civilima koji se vraćaju svojim kućama.

Uvođenje američkih sankcija protiv Irana imaće dugoročne i negativne posledice za celokupan proces na Bliskom istoku, rekla je Zaharova.

Istovremeno, politika koju Amerika sprovodi po pitanju Irana vezala je ruke evropskim partnerima i prinudila ih je da stopiraju partnerstvo sa Teheranom koje je od obostrane koristi.

- Politika Vašingtona sa ciljem da se poništi nuklearni sporazum sa Iranom i uvedu sankcije toj zemlji je krajnje destruktivna - dodala je Zaharova.

2024 © - Vesti online