Sreda 08.08.2018.
22:15
Vestionline, Republika.rs

NASA krenula u najveću potragu za vanzemaljcima (VIDEO)

youtube/NASA Goddard
TES je produžetak najvećeg zahvata NASA u potrazi za planetama nalik Zemlji van Sunčevog sistema

NASA je teleskop lansirala 18. aprila ove godine i to pomoću rakete Spejs X, a njime bi trebalo da bude otkriveno oko 50 planeta koje su slične našoj Zemlji. Tek pre nekoliko dana teleskop se našao između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj planeti. 

Ovaj teleskop će u naredne dve godine da posmatra oko 200.000 zvezda i potencijalno će da otkrije hiljade novih planeta koje su udaljene i po 200 svetlosnih godina od Zemlje.

Naime, 25. jula, TES (Transiting Exoplanet Survey Satellite) konačno je ušao u jedinstvenu orbitu između Zemlje i Meseca, kada je počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, odnosno "gleda" udaljene solarne sisteme i "lovi" male, kamenite planete poput Zemlje. 

- Znate da ima više planeta od zvezda u našem univerzumu? Radujem se čudnim, fantastičnim svetovima koje ćemo otkriti - rekao je Pol Herc, direktor astrofizike NASA u saopštenju, govoreći o TES. 

Astrofizičarka sa MIT i zamenica naučnog direktora zadužena za projekat TESS Sara Siger rekla je za Biznis insajder da možda neće biti potrebno mnogo vremena ovom teleskopu da nađe prve "kandidate", odnosno planete nalik Zemlji, koje se nalaze izvan Sunčevog sistema. 
Sigerova i ostali eksperti očekuju da će u narednim godinama naći desetine svetova poput Zemlje, možda udvostručiti inventar potencijalnih planeta na kojima bi moglo da se živi. 

Na mnogo načina, TES je produžetak najvećeg zahvata NASA u potrazi za planetama nalik Zemlji van Sunčevog sistema, koji se zove Keplerov svemirski teleskop. 

Kepler je lansiran u martu 2009. i "gledao" je u mali prostor više od tri godine. U dve višegodišnje misije, Kepler je pronašao skoro 4.000 planeta. To je naučnike navelo na zapanjujuće zaključke - u našoj galaksiji Mlečni put moglo bi da bude dva biliona planeta. 

youtube/ George Ricker


Kepler je takođe pronašao oko 50 svetova veličine Zemlje koji mogu biti nastanjeni. Guglov algoritam veštačke inteligencije je od tada prešao kroz podatke i verovatno našao još takvih planeta. 

TES će koristiti tehniku da pronađe planete kakve je našao i Kepler, ali će to biti izuzetno moćnija misija. Ako je Keplerov prostor za pretragu bio poput eksplozije, onda će TES-ov biti eksplozivna granata ili bomba. 

TES će voditi svoj lov uzimajući slike različitog sektora neba svakih 27 dana, a lansiran je raketom Spejs X. 

2023 © - Vesti online