Sreda 08.08.2018.
19:33
Tanjug, Vestionline

"Kanada zna šta joj je činiti"

pixabay.com
 

-Nema potrebe za posredovanjem. Greška je načinjena i greška bi trebalo da bude ispravljena - rekao je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir na konferenciji za novinare u Rijadu, prenosi Rojters.

Džubeir je dodao da kraljevina i dalje "razmatra dodatne mere" protiv Kanade, ali nije izneo detalje s tim u vezi.

Američki Stejt department apelovao je juče na Kanadu i Saudijsku Arabiju da reše spor koji je izbio nakon što je Otava izrazila zabrinutost zbog zatvaranja aktivista u Saudijskoj Arabiji.

- Obe strane treba diplomatski da reše spor, mi to ne možemo da uradimo umesto njih, one to moraju da reše same - rekal je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Izvori agencije u Kanadi naveli su da ta zemlja planira da zatraži pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Britanije kako bi se smanjile tenzije sa Rijadom, nakon što je saopšteno da Saudijska Arabija više neće da kupuje kanadsku pšenicu i ječam.

Saudijska Arabija u međuvremenu je povukla svog ambasadora u Otavi, proterala kanadskog ambasadora i ograničila trgovinske veze zbog toga što je Kanada tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena. 

Rijad je tim povodom optužio Otavu za uplitanje u unutrašnje stvari zemlje, a britanska Vlada apelovala na Kanadu i Saudijsku Arabiju da pokažu uzdržanost. 

Saudijska Arabija je naredila i da oko 15.000 saudijskih studenata napusti Kanadu.

2024 © - Vesti online