Sreda 08.08.2018.
18:56
N. P. - Vesti

U Berlinu obdanište besplatno

pixabay.com
 

Pokrajina Berlin postala je prva u Nemačkoj koja je donela i počela da primenjuje takvu odluku. Treba reći da će roditelji jedino i dalje sufinansirati ishranu dece u obdaništima i jaslicama, doduše, simboličnom sumom od 23 evra.

U pokrajinama Donja Saksonija i Hesen od 1. avgusta je za svu decu, stariju od tri godine, (sve do polaska u školu) šestosatni boravak u obdaništu tokom radnog dana besplatan. Roditelji u pokrajni Brandenburg više neće plaćati obdanište za decu godinu dana pre polaska u prvi razred osnovne škole.

Od 15. avgusta na snagu stupa i novi zakon oko odlaganja na otpad električnih uređaja. Sledeći upute EU iz ove oblasti građani će ubuduće na za to posebna mesta morati da odlažu sve elektronske i električne uređaje u koje, od sada, spadaju čak i sportske cipele sa ugrađenim svetlećim diodama ili ormarići za kupatila u koja su ugrađene lampe i utičnice za struju.

Iz najvećeg nemačkog udruženja vozača ADAC obavestili su svoje članice, ali i druge vozače koji često putuju u Austriju da se od avgusta više ne isplati da kupe godišnju vinjetu za vožnju po auto-putevima. Ona, naime, za godinu dana košta 87,30 evra, tako da se, prema savetu, mnogo više isplati nabaviti onu dvomesečnu koja košta 26,20 evra.

Trik je u tome što vozači moraju da "premoste" samo četiri naredna meseca, s obzirom na to da je godišnja austrijska vinjeta za 2019. godinu u prodaji već od 1. decembra ove godine od kada teče i njena validnost. Ko posluša ovaj savet uštedeće tako 34,90 evra. U Sloveniji godišnja vinjeta za auto-put košta 110 evra, pa se od septembra ne isplati kupovina, jer mesečna košta 30 evra, jer i slovenačka godišnja vinjeta za 2019. važi već od 1. decembra ove godine.
 

2024 © - Vesti online