Utorak 07.08.2018.
20:15
Z. M.

Uz tenis učili jezik i tradiciju

Lična arhiva
Učesnici kampa u Aranđelovcu

Kamp je održan u prelepoj prirodi Bukovičke banje u Aranđelovcu, a učestvovali su mališani iz srpske dijaspore širom sveta (Austrija, Kanada, Nemačka, SAD, Švedska...), i njihovi vršnjaci sa Kosova i Metohije, iz Republike Srbije i više gradova centralne Srbije.

U skladu sa temom kampa "Učenje i očuvanje srpskog jezika, kulture, istorije i tradicije edukacijom i druženjem dece kroz sportske aktivnosti", deca iz dijaspore su u komunikaciji s vršnjacima iz Srbije usavršavala maternji jezik i na interesantan način, kroz druženje i sport u prirodi, zanimljiva predavanja i posete kulturno-istorijskim spomenicima, usvajali znanja iz srpske istorije, kulture i tradicije.

Budući teniski šampioni obišli su kompleks spomen-obeležja Prvog srpskog ustanka u Orašcu, Mauzolej dinastije Karađorđević na Oplencu, Manastir u Brezovcu, kao i prirodne lepote Risovačke pećine i etno-sela u Orašcu, a veliko interesovanje izazvala je poseta Konjičkom klubu pod Bukuljom.

Učesnici teniskog kampa, posebno iz dijaspore, razišli su se puni utisaka iz otadžbine kao i novim stečenim prijateljstvima. Oni ističu da je kamp bila prilika da se bave sportom koji vole, i ujedno sa vršnjacima razgovaraju na maternjem jeziku, što, tamo gde žive, nemaju priliku.

Takođe, ukazuju da su puni utisaka zbog onoga što su imali priliku da upoznaju kroz obilaske znamenja i tako bliže upoznaju maticu.

Kamp je, kao i svake godine, završen svečanom dodelom sertifikata i medalja učesnicima, ali i pehara i diploma najboljim mladim teniserima na internacionalnom turniru Srbija-dijaspora Open 2018.

2024 © - Vesti online