Utorak 07.08.2018.
14:55
republika.rs, Vestionline

Pronađen hleb star 4 milenijuma

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ti komadići su zapravo delovi primitivnog hleba napravljenog od praistorijskih žitarica. Istraživači su uz pomoć mikroskopa pregledali čestice pronađene hrane da bi detaljno utvrdili od čega je i kako pripremljena. 

Bili su to preci modernog ječma i zobi. 

Otkriće je posebno značajno jer pokazuje kako taj hleb dolazi iz vremena pre izuma poljoprivrede i to čak 4.000 godina pre. 

Po mišljenju stručnjaka, deluje da je potraga za sastojcima za izradu hleba možda i podstakla poljoprivrednu revoluciju. Tako bi hleb mogao da postane pokretač naše civilizacije i odgovoran za ono što danas smatramo ljudskom civilizacijom. 

- Rana izrada hleba je trajala dugo i posebno je bila bazirana na divljim žitaricama što je možda bila pokretačka snaga kasnije poljoprivredne revolucije u kojoj su se kultivisale divlje žitarice kako bi omogućile povoljnije izvore hrane - rekao je arheolog Tobijas Rihter, a preneo B92.

Njihovi dokazi su pokazali da su praistorijska zrna prikupljena, samlevena, prosejana, izgnječena i posle toga ispečena, u procesu koji je jako sličan današnjem pečenju hleba.

                                           Retko otkriće grčkih arheologa

2023 © - Vesti online