Ponedeljak 06.08.2018.
20:13
O. Đoković - Vesti

Najvažnije da sam sebi pomogneš

O.Đoković
Dana Dodić: Francuzi su brižni, obezbeđuju mesta gde se može rashladiti, dele flaše vode

- Ja, pravo da vam kažem, ne mrdam. Imamo kuću ovde u Livri Gargan, uz kuću bašta, paradajz, paprika, celer, peršun, na sreću, ima vode za zalivanje, pa se moj Miladin i ja, otkako smo u penziji, a traje 15 godina, pretvorili u poljoprivrednike. Nikakvi pesticidi, sve nam je bio, povrće kupujem samo povremeno, dok ne stigne moje.

Tako u svom letnjem izveštaju startuje Slavica Pešić, pa odmah prelazi na usijani vazduh.

- Do 10 ujutro mi je sve širom otvoreno, a od tada je sve zatvoreno. Pustim ventilator i ne izlazim. TV, eventualno, gledam prepodne, poslepodne ga ugasimo, da ne greje. Uh, mnogo je vruće, ne znam šta ću od sebe. Tuširam se dva puta dnevno, jedem uglavnom salatu, pijem do dva litra vode, poneki sok, alkohol nikakav, pa ni pivo. Voća jedemo dosta.

Isključene nuklearke

Visoke temperature primorale su francusku energetsku kompaniju EDF da isključi nuklearni reaktor u svojoj najstarijoj elektrani Fesenhajm na istoku Francuske zbog opasnosti od pomora rečne ribe. U saopštenju kompanije navodi se da je reaktor privremeno ugašen, a od četvrtka, 2. avgusta, privremeno su isključena četiri reaktora u tri francuske nuklearne elektrane koje se nalaze u blizini reka Rajne i Rone, uključujući i Fesenhajm. Odluka je doneta da bi se izbeglo preterano zagrevanje Rajne i Rone jer nuklearke koriste vodu iz reka za hlađenje reaktora posle čega se ona vraća u reke. Previsoka temperatura vode mogla bi izazvati pomor ribe, što se već desilo u Nemačkoj.

Nastavlja Slavica:

- Dobro, ima i normalnih obroka. Jednom dnevno. A uveče podgrejem supicu. Upravo smo se vratili iz banje Baleon de Ban, smršala sam tamo tri kilograma, ovde, na brzinu, još dva. Neka, neka, još malo pa ću ličiti na manekenku, istina, na manekenku od 83 godine.

Slavica svima koji "cvrče" na visokoj temperaturi savetuje da se štite, na glavu stave kapu, da oblače svetlu odeću od pamuka jer se lepi i ne diše sve što je najlon.

- Na Ilindan sam išla u crkvu Sv. Sava. Jedva sam izdržala u autobusu. Bio radni dan, u crkvi ne bi mnogo vernika. Verovatno su mnogi, uglavnom kao i ja, zatvorenici u svojim kućama. Ne znam dokle će ovo trajati.

Dodaje Slavica i ovo:

- Čula sam sa mojima u Varvarinu. Slava im je, prijavljuju da su pet puta svi gosti ulazili u kuću, izlazili iz kuće, non-stop kiša. A sparno. Kaže mi moj Goran: "Tetka, ne mogu više ni da kosim travu, nikako se izboriti sa korovom."

Poetesa Dana Dodić je zaista u specifičnim uslovima. Zbog loma skočnog zgloba pet nedelja je u gipsu, pre dva dana ga skinula, a kako opisuje, nepokretnost je i dalje na snazi.

-Trudim se da vrućinu osetim što manje, a dobra je okolnost što mi je stan na prvom spratu i nije vruć, podnošljivo je. Noć mi je teža od dana, znojim se, budim se. Ako kuvam, kuvam ujutro, dok je svežije. Najviše jedem salatu i sireve, ja to i, inače, najviše volim i jedem. Vode pijem mnogo, alkohol nimalo, a iako cigareta greje pluća, kad si joj zavisnik o tome ne razmišljaš, niti je se odričeš. Cigareta je vrsta zadovoljstva. Nikad nisam pomislila: Neću da pušim zato što je vruće.
Iako skoro dva meseca nije izašla iz kuće, Dana ističe da je služi dobro raspoloženje.

- Navrate prijatelji, neki su se već vratili sa godišnjeg odmora, sipaju pritužbe na stalne kiše u matici. Nama je u Parizu jednu noć pala kiša i tada mi je bilo najgore, zemlja se isparavala.

A šta uopšte onako "šepava" Dana može da radi? Nabraja:

- Malo TV, malo internet, malo kuvam, malo perem suđe, a i malo pišem pesme. Zanimljivo, vrućina me je samo jedanput inspirisala na poeziju, a kiša više puta. Kiša je, mislim, nadahnuće za pesnika. Čuješ je, dotakneš je dok pada, volela bih i da moju pesmu o kiši, a teško je tako napisati, čita neki glumac koji zna da dočara zvuk i osećaj kiše.

U završnici ove male ispovesti, Dana se osvrće na brižnost Francuza:

- Imam mnogo pohvala na račun organizovanosti u borbi sa velikom vrućinom. Francuzi obezbeđuju mesta gde se može rashladiti, dele flaše vode, najviše na železničkim stanicama. Stravične posledice vrućine iz 2003. godine, kada su preminule hiljade ljudi, naterale su ih da preduzmu sve kako se takve tragedije ne bi ponovile, mada je primarno da, ipak, treba sam sebi pomogneš.
 

Parkovi otvoreni i noću

Lekari, a najglasniji je Patrik Pelu, predsednik Udruženja lekara hitne pomoći, kao najosetljivije na vrućinu pominje stare osobe i decu, potom ističe da su bolnice mobilisane i spremne i na najdrastičnije situacije. Kroz medije se ističe da vrućina veoma mnogo pogađa beskućnike. A kako bi Parižani koliko-toliko bili sveži i u svežem, na gradskom nivou donesena je odluka da tokom cele noći budu otvoreni javni parkovi i vrtovi.

Francuzima se putem sredstava informisanja prosleđuju i razni saveti, kao:
1. Ne tuširati se ledenom vodom jer može prouzrokovati temperaturni šok.
2. Piti tečnost, ali ne previše, pa ni piva, nikako alkohol.
3. Smanjiti, naročito poslepodne, sve fizičke aktivnosti, ali i ne biti potpuno nepokretan.
4. Ne spavati uz ventilator, suši vazduh, što šteti sinusima i grlu, može prouzrokovati grčeve u mišićima.
5. Spavati u dobro prozračenoj sobi i na udaljenosti od ventilatora.


 

2021 © - Vesti online