Ponedeljak 06.08.2018.
18:13
N. Popović i Z.Vicelarević

Sunce prži do opekotina!

pixabay
Nesnosne vrućine u Evropi muče i naše zemljake

I kada se nekako prebrodi dan, dolazi noć koja ne donosi zahlađenje i opuštanje jer malo gde temperatura pada ispod 20. podeoka pa su i noći tropske. Malo ko na ovim prostorima u kućama i stanovima ima ugrađene klima-uređaje, jer za njih uglavnom tokom godine i nema potrebe, pa je rashladiti se ovih dana postalo pravo umeće.

Bazeni, reke i jezera u ovom delu Evrope, prepuni su kupača, ali ne može svako zbog posla i drugih obaveza da nađe vremena za takvu vrstu osveženja.

Stres ubija vrućinu

- Kako se odupreti ovoj vrućini? - dobro pitanje. Kada sam na poslu i ne gledam koliko je stepeni, stres mi pomaže da zaboravim na vrućinu. Kada dođem u stan, obavezno se tuširam skoro hladnom vodom, zatim hladna lubenica, ne prehladna i voda sa limunom. To su dobitne kombinacije za mene. A onda se setim onih minusa i zime i nije mi više vruće - kaže Zija Musić iz Ofenbaha .

Da su se tropi ovih dana "preselili" u Evropu potvrđuju i lekari bolnice Marcan iz Berlina koja je inače specijalizovana za lečenje opekotina.

- Sve je više pacijenata koji nam se ovih dana obraćaju zbog opekotina po telu koje su dobili posle izlaganja suncu, čak i posle obične šetnje. Ono što zabrinjava je da se mahom ne radi o blago crvenoj i nadraženoj koži, već je u mnogo slučajeva reč o opekotinama drugog stepena, pa su se kod nekih pacijenata po koži stvorili karakteristični plikovi - kazala je za portal Velt, Angela Kijevski, predstavnica za štampu ove bolnice.

Mnogo pacijenata dolazi noću jer im čak i posteljina na krevetu u dodiru sa opečenom kožom izaziva nesnosne bolove.

Nestašica ventilatora

U mnogim većim gradovima Nemačke trgovci ovih dana prijavljuju hroničnu nestašicu ventilatora svih vrsta.
- Sve što stigne odmah se rasproda, a kupci se spremni da plate i 500 evra za one skuplje recimo marke "dajson", kaže Ginter Brunhor, trgovac elektronikom iz Bremena.
 

Lekari su se, inače, sa takvom vrstom opekotina od sunčanja susretali do sada u Nemačkoj jedino kod onih koji bi se predugo, bez zaštitne kreme zadržali u solarijumima.
Protiv nesnosnih vrućina se bore i naši zemljaci širom zapadne Evrope koji još nisu otišli na odmor ili su se ovih dana upravo vratili iz zavičaja. Ipak nekima, poput Jelene Milenković iz Frankfurta vrelina baš i ne smeta.

- Neko je željan sunca, a kad ti nešto jako nedostaje mesecima, pa te odjednom baš to nešto stegne u zagrljaj, onda sreći kraja nema! Bože, hvala ti na sunčanom zagrljaju. Znam da ova osunčana sadašnjost neće dugo da traje pa je ne izdržavam i ne borim se protiv nje, već uživam - kaže pesnikinja Jelena.

Hotel zove u hladne sobe

I menadžeri poznatih hotela uvideli su priliku za zaradu. Čuveni luksuzni Frankfurter Hof pozvao je tako i građane Frankfurta, naravno one sa dubljim džepom, da svoje vruće stanove ili kuće, barem na noć ili dve zamene za ugodnu klima uređajem ohlađenu sobu u ovom hotelu. Cena, prava sitnica - 159 evra po osobi za noć u jednokrevetnoj ali, doduše, veoma luksuzno uređenoj sobi. Ponuda važu samo one građane Frankfurta koji žive u radijusu 20 kilometara udaljenom od ovog hotela koji se nalazi u strogom centru metropole na Majni

Ona dodaje da je ishrana sa mnogo voća i vitamina jedino zdravo osveženje u ovim toplim danima.

Za Božidara Mićanovića Pivljanina iz Frankfurta ovo je neobično jer je, kako kaže, navikao na siva i kišna leta u Nemačkoj.

- Međutim, poreklom sam iz Crne Gore tako da sam navikao na visoke temperature. Ipak za posao kojim se bavim na ovolikim temperaturama treba biti jako oprezan. Zato pijem puno tečnosti.

Što se ishrane tiče Božidar u šali kaže da će na njoj uštedeti dok traju ove temperature.

- Izbegavam kaloričnu hranu, maltene živimo na salatama i voćnim jogurtima - kaže on i savetuje da se izbegavaju klimatizovane prostorije jer direktan izlazak iz njih na ovako visoku temperaturu ne obećava ništa dobro.

Praktični saveti

U plastični lavor naspite vode, ne previše hladne, i noge umočite u vodu. Funkcioniše kod kuće, ali i na poslu ako radite sedeći i ako poslodavac to dozvoli.

Osvežava i da se kod pranja ruku hladna voda pusti par minuta da teče oko unutrašnje strane ručnih zglobova jer time činite veliku uslugu svom krvotoku.

Pomaže i da u bocu sa raspršivačem na zatvaraču naspete čistu hladnu vodu i povremeno poprskate oblak vodenih kapljica po licu. Ako imate sreće pa ipak imate ventilator efekat je mnogo bolji ako oblak vodenih kapljica usmerite u njegovom smeru.

Milenko Šipka iz Oberordofa u Švajcarskoj, verni čitalac "Vesti" i česti donator Humanitarnog mosta kaže da će za nekoliko dana konačno na godišnji odmor i tako pobeći od "pakla koji je proteklih dana vladao ispod Alpa.

- Radim u firmi koja se bavi prodajom raznih vrsta pića i razvozim ih mušterijama koje nas po ovom zaista, za švajcarske prilike, neuobičajeno vrućem vremenu željno očekuju. Nosimo veliki frižider pun leda u kojem držimo i piće za nas pa nam to donekle ublažava svakodnevne muke - priča nam naš zemljak.

- Često naručeno piće nosimo u klimatizovane kancelarije i onda pomislim " blago njima kako im je lepo". A kad se posle obavljenog posla vraćamo nazad, a u kabini vozila koje nema klimu najmanje je 40 stepeni, vidim radnike na gradilištima ili na ulici kako po onom zvizdanu obavljaju svoj posao, pomislim "blago meni" i tako se, eto tešim - kroz smeh dodaje naš sagovornik.

Vrućine tope glečer

Glečer na švedskoj planini Kebnekaise toliko se otopio na letnjim arktičkim temperaturama da više nije najviši vrh u toj zemlji.
"Ovaj glečer je simbol svih glečera sveta. Cela okolina se topi, sneg se topi, a to utiče na kompletan ekosistem: biljke, životinje, klimu, sve", rekla je Gunild Nizis Roskvist, profesorka geografije na univerzitetu u Stokholmu.
Kenbnekaise je popularno turističko odredište na dalekom severu Švedske. Ima dva vrha, južni koji je prekriven ledom i severni, stenoviti. Južni vrh izgubio je četiri metra snega tokom jula.


 

2024 © - Vesti online