Utorak 07.08.2018.
02:30
Vestionline, b92.net

Ovih devet pitanja ojačaće svaku dugu vezu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Možda vam se čini kao da ste dosad pročešljali sve teme, ali uvek postoji nešto što još ne znate o partneru i što bi moglo da vas iznenadi. 

Profesorka na Univerzitetu Oklend u Mičigenu dr Teri Orbuh pisala je o glavnim koracima do bračnog uspeha i tokom poslednjih 30 godina imala iskustva s 370 parova. 

-Jedna vrlina srećnih parova jeste ta da su intimno upoznati s unutrašnjim životima i društvenim svetovima onog drugog - kaže dr Orbuh za časopis "Zdravlje žene". Ona napominje da se to ne odnosi na male teme koje svakodnevno pominjete. 

-Umesto toga probajte s onom vrstom pitanja koja ste postavljali kada ste se prvi put upoznali - objašnjava dr Orbuh. 

Ona preporučuje ovih devet pitanja koja bi trebalo da postavite svom partneru ukoliko ste u dužoj vezi.

Kada bi osvojio lutriju, kuda bi sve otputovao i zašto? 

-Ovo govori o kakvim avanturama i putovanjima vaš partner sanja - kaže dr Orbuh. 

Ako bi mogao da budeš bilo gde na svetu u ovom trenutku, gde bi to bilo i šta bi radio? 

-Svi mi želimo da naši partneri budu posebno znatiželjni oko toga ko smo mi duboko u duši - ističe stručnjak za odnose i psihoterapeutkinja Džin Lav Tomson. Postavljanje ovakvih značajnih pitanja moglo bi da bude intenzivno pa je najbolje da ih oblikujete na zabavan i jednostavan način, savetuje ona. 

Sećaš li se kad smo...? 

Tomsonova preporučuje da pričate sa vašim partnerom o onim trenucima kada ste najviše uživali i da tražite od njega da vam otkrije i svoje najdraže trenutke sa vama. -Nakon toga se bacite na planiranje novih avantura u kojima ćete ponovo oboje da uživate - dodaje ona. 

Šta te čini povezanim/nepovezanim sa mnom za vreme seksa? 

Određen nivo direktnosti može dobro doći kod produbljivanja veze, pogotovo kad se radi o intimi.

Kada bi mogao da radiš bilo koji drugi posao godinu dana, koji bi to posao bio? 

-Ovo je zabavno pitanje koje otkriva o čemu vaš partner razmišlja i govori o njegovim izazovima i vrednostima - kaže dr Orbuh. -Može da otkrije o čemu je vaš partner razmišljao kada je bio mlađi i kako je sanjao o tome što bi hteo da bude kada odraste - ističe ona. 

Šta ti je izazvalo najviše stresa ove nedelje? 

-Ovim pitanjem ćete otkriti šta noću drži budnog vašeg partnera, bila to sitnica s kolegom na poslu ili nešto ozbiljnije - savetuje dr Orbuh.

Ona objašnjava da kada ste upoznati s partnerovim trenutnim životnim izazovima, znate šta ga muči i možete bolje da se nosite sa njegovim osećanjima. Tako ćete znati šta im treba u tom trenutku, a to će ojačati vaš odnos. 

Koji je tvoj najvažniji cilj za deset godina? 

Dr Orbuh kaže da, osim deljenja snova i ambicija, ovo pitanje takođe pomaže da započnete razgovor o kompatibilnosti, koliko su slični vaši ciljevi i da li je budućnost koju zamišljate uopšte slična. 

Po čemu želiš da budeš zapamćen? 

-Po ovome se otkriva kako se vaš partner samodefiniše - kako se vidi - objašnjava dr Orbuh. Ovo mu daje poruku da želite još bolje da ga upoznate i da mu poklanjate pažnju koju zaslužuje. 

Kako si? 

Prema dr Tompson, ovo je najdublje pitanje koje možemo da postavimo partneru, ali ako je postavljeno iskreno i otvorenih ušiju. 

-Kada ovo postavite, pogledajte ga u oči i nemojte da ga prekidate. Slušanje je jednako važno kao i postavljanje pitanja. U brzom tempu života u kojem živimo možemo da izgubimo osećaj o tome kako nam je partner, kako se oseća na poslu, sa decom, porodicom ili prijateljima - objašnjava dr Tompson. 

Ona kaže da, Iako se ovo čini jednostavnim pitanjem, može da pokrene razgovor.

2024 © - Vesti online