Utorak 07.08.2018.
06:30
b92.net, Vestionline

Pet namirnica koje ne treba da perete pre kuvanja

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Piletina 

Obično pre kuvanja perete pileće meso? To je, prema pisanju portala "Readers Digest" loša navika. Ne samo da ne spirate bakterije, već možete da izazovete dodatnu kontaminaciju mesa.

-Pranje živog pilećeg mesa u sudoperi može da utiče na to da samo raširite potencijalne bakterije po čistim kuhinjskim elementim - kaže Erik Sejden, direktor servisa za hranu u jednoj bolnici u Njujorku. 

Jedini ispravan način je da dobro skuvate i termički obradite meso. 

Crveno meso 

-Dodatna vlaga na bilo kom komadu crvenog mesa može da promeni ukus. Slično kao i sa pilećim mesom, izbegavajte pranje pre kuvanja, najbolje da komad pre pripreme stavite na komad ubrusa da “pokupi” višak vlage - kaže Sejden. 

Oprana i spakovana salata 

Ako birate upakovano povrće i na njemu piše da je spremno za korišćenje onda tako i postupajte u kuhinji. Uštedećete vreme, vodu, a nećete dodatnim pranjem ništa postići. 

Eksperti za pripremu hrane kažu da ćete mešanjem sa ostalim namirinicama koje perete samo dodatno ugrozi higijenu već čistog proizvoda. 

Pečurke 

Kao i meso i pečurke menjaju strukturu i ukus ako ih perete. 

Portal “Bon Appetit” navodi da su one same po sebi pune vode i nema potrebe da se dodatno peru. Kada ih kupite u marketu njihova površina je već čista. 

-Pečurke ekstremno upijaju tečnost i kada ih potopite u vodu postaju gumenaste i promene ukus - kaže Sejden. 

Jaja 

Neki ljudi peru jaja pre barenja. 

O njihovoj higijeni proizvođači vode računa i nema potrebe da ih perete.

2024 © - Vesti online