Ponedeljak 06.08.2018.
08:39
rts.rs, Vestionline

"Priština nema više prostora da izbegava formiranje ZSO"

pixabay.com
 

Dragan Đukanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da ozbiljnijeg nastavka dijaloga neće biti dok ne bude usvojena završna verzija statuta ZSO. 

- Kosovska strana pokušava da prolongira uspostavljanje ZSO i mislim da će EU sada više insistirati da do konačnog dokumenta dođe. Sledeći cilj verujem da je da u narednih mesec dana upravljački tim obavesti EU dokle se stiglo - smatra Đukanović. 

Misli, kaže, da naredne runde dijaloga između Beograda i Prištine neće biti do septembra. 

- Mislim da će naredna runda dijaloga biti početkom septembra i da do tada Priština mora da da neke obrise statuta ZSO. Priština nema više objektivno prostora da izbegava formiranje ZSO više od pet godina - objašnjava profesor Đukanović. 

Smatra i da postoji značajan prostor za konačan dogovor Beograda i Prištine. 

- Ne verujem da će normalizacija uključivati radikalne scenarije. Mislim da će u ovom trenutku SAD sa racionalnijim pristupom izvršiti pritisak na Prištinu - ističe Đukanović. 

Govoreći o porukama koje stižu iz Hrvatske, kaže da početak avgusta i obeležavanje onoga što se desilo uvek dovodi do uzavrelih strasti.

- Bitno je da dođe do neke vrste razgovora o otvorenim pitanjima. Nikada se Srbija i Hrvatska neće složiti oko onoga što se desilo devedesetih godina, ali značajno je da rešavamo otvorene probleme - zaključuje Đukanović. 

2024 © - Vesti online