Ponedeljak 06.08.2018.
08:28
Vestionline, Tanjug

Ambasada Izraela: Hrvatska je kupila avione

pixabay.com
 

Kako se navodi, to je u isključivoj vezi sa ugovorom kojim je Hrvatska od Izraela kupila avione F16.

"Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo učešće je u isključivoj vezi sa ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze sa istorijskim odnosima između Srbije i Hrvatske", ističe se u saopštenju izdatom, kako se navodi, "povodom aktuelnih dešavanja tokom obeležavanja vojne operacije Oluja u Kninu i učešća izraelske delegacije". 

Kako se dodaje, Izrael izuzetno ceni prijateljstvo sa Srbijom i nije došlo do promene izraelske politike prema Srbiji, za šta je dokaz zvanična poseta predsednika Rivlina pre dve nedelje. 

"Tokom posete, predsednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom. Predsednik je takođe izrazio jasan stav kada je reč o sećanju na prošlost", napominje se u saopštenju. 

U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikada i ni na koji način neće biti ugroženo, istakla je izraelska ambasada. 

Ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je ranije za "Tajms of Izrael" da je Srbija duboko razočarana zbog učešća izraelskih pilota i borbenih aviona u obeležavanju operacije "Oluja" u Hrvatskoj. 

"To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svetskog rata, rekao je Stanojević i ocenio da učešće Izraela u proslavi hrvatske pobede "nije prijateljski gest prema Srbiji". 

Direktor Centra kancelarije "Simon Vizental" u Jerusalimu i lovac na naciste, Efraim Zurof, takođe je kritikovao učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju Oluje. 

"Vrlo sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih vazduhoplovnih snaga učestvovati u obeležavanju operacije Oluja tokom koje je Hrvatska proterala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas nijedna strana zemlja nije nikada učestvovala", napisao je on na Tviteru.

2024 © - Vesti online