Ponedeljak 06.08.2018.
08:14
Vestionline, Tanjug

Kakvo oružje Kina nudi Srbiji?

wallpaperswidefree.com
Foto: Ilustracija

Vojnu Delegaciju Srbije koja je prošlog meseca boravila u Kini, predvodio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U sedištu kompanije "Norinko", koja proizvodi oružje za kopnenu vojsku, ponuda je je predstavljena u nekoliko tematskih celina. 

U prvoj sali su oklopna vozila, od patrolnih, preko velikih transportnih točkaša, do tenka MNT-2000, naoružanog moćnim topom kalibra 125 mm.

Među sredstvima, u kategoriji onih koje nema Vojska Srbije, izdvaja se lovac na tenkove "CT", oklopno vozilo točkaša opremljen topom kalibra 105 mm. 

U sali sa streljačkim naoružanjem ima svega: od pištolja, preko automatskih pušaka, do teških mitraljeza, i to u ruskim i NATO kalibrima, kao i "snajperskih" bacača granata. 

Jedna tematska celina posvećena je sistemima PVO, a u dvorani posvećenoj artiljeriji izložene su haubice, slične našim "Norama" i višecevni bacači raketa, među kojima i AR-3, koji se može opremiti dvema vrstama raketa zemlja-zemlja, dometa do 130 km ili 280 km. 

U kompaniji CPMIEC u Pekingu, gostima iz Srbiije prikazani su protivvazduhoplovni sistemi srednjeg i malog dometa "FM-3000" i "FK-3". 

Komandna vozila, radari i lanseri postavljenu su u ograđenom kompleksu zgrada. 

Delegaciji iz Srbije prikazano je, između ostalog, više modela bespilotnih letelica, uključujući i one opremljene vođenim bombama i raketama za napad na ciljeve na zemlji, navodi "Politika".

2024 © - Vesti online