Utorak 07.08.2018.
12:30
Ekipa "Vesti"

Kameni krugovi

pixabay.com
 

Širom Škotske nalaze se kamene strukture različitih oblika, često postavljenih u krug. Za dva takva kamena kruga, Stenes na Orknijskim ostrvima i Kalaniš na ostrvu Luis, veruje se da spadaju u najstarije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svako do sada sprovedeno istraživanje otkrilo je činjenice vezane za tadašnje zajednice i postavljanje kamenih struktura, ali je pravo poreklo ostalo samo pretpostavka

Stenes i Kalaniš izgrađeni su pre pet hiljada godina u kamenom dobu. U to vreme su zajednice već živele kao poljoprivrednici.

Aleksander Tom je nekoliko decenija proučavao britanske kamene strukture. Zbog njihove geometrijske tačnosti i uprkos činjenici da je kamenje različitih oblika, Tom pretpostavlja da je kamenje služilo kao opservatorija, mesta za posmatranje zvezda.

Čak 50 godina nakon njegovog istraživanja, istraživači osvrnuli su se na njegovu zamisao. Glavni autor nove studije Gejl Higinbotom sa Univerziteta Adelaida u Australiji zaključio da su mesta na kojima su postavljeni kameni krugovi posebno odabrani kako bi mogli da pokažu najekstremnije tačke zalaženja i izlaženja Sunca i Meseca.

Jasno je i da su kameni krugovi bili mesta na kojima su se održavali socijalni rituali, naročito odavanje poštovanja mrtvima. Na nekim mestima postoje dokazi sahranjivanja i kremacija, najuočljivije na Stounhendžu.


 

2024 © - Vesti online