Sreda 28.07.2010.
22:47 >> 17:16h
Srna

FIAT: Ostajemo u Srbiji!

Serđo Markione

"Plan premeštanja dela proizvodnje u Kragujevac ne umanjuje perspektive ove kompanije u Torinu", rekao je Markione.

On je istakao da premeštanje proizvodnje novih modela automobila te kompanije u Srbiju neće biti na štetu italijanskog postrojenja Mirafjori u Torinu, saznaje RTS.

Izvršni direktor FIAT-a, takođe, je insistirao na neophodnosti definitivnog odgovora ovdašnjih radnika i sindikata na ponuđeni plan.

"Odgovor može da bude samo da ili ne, odnosno prihvatanje ili odbijanje", naglasio je Markione na sastanku.

Markione je krajem prošle sedmice najavio da će ta kompanija proizvodnju novih modela "fijat ideja" i "lanča muza" prebaciti u Srbiju zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

"Mi ne pretimo, ali nismo spremni da dovedemo u opasnost opstanak kompanije. Moramo imati garancije da fabrike mogu da funkcionišu", poručio je Markione, ukazujući da postoje alternative za obezbeđivanje proizvodnje u torinskoj fabrici.

Sastanku su prisustvovali i italijanski ministar rada Mauricio Sakoni, predsednik regiona Pijemont Roberto Kota i gradonačelnik Torina Serđo Kjamparino.

Gradonačelnik Torina upozorio je da bi industrijski plan, u ekonomskom pogledu, "bio neodrživ" ako bi bila ugašena proizvodnja u fabrici Mirafjore, prenela je Ansa.

Predstavnici sindikata na sastanku su ponovili svoje protivljenje premeštanju proizvodnje u druge zemlje.

2024 © - Vesti online