Subota 04.08.2018.
11:55
blic.rs, Vestionline

Drama se nastavlja: Vatrena stihija raselila hiljade u Kaliforniji

pixabay.com
Foto Ilustracija

Gašenje požara otežavaju vremenski uslovi, jer je za taj region prognoziran vetrovit i vreli vikend, što bi moglo da plamen raširi u novim oblastima i ugrozi još veći broj kuća, prenosi AP.

Požar u kompleksu Mendosino u petak je dodatno dobio na razmerama, uništivši 62.000 hektara , što je oko polovina Los Anđelesa, primoravajući oko 16.000 stanovnika da beže pred vatrenom stihijom, koja je progutala 88 građevinskih objekata 150 kilometara severno od San Franciska, saopštilo je Ministarstvo za šumarstvo i zaštitu od požara.

Obim ovog požara veći je čak od razmera požara Ker, koji besni 160 kilometara prema severoistoku, prenosi Rojters.

- Ovi požari su jednostavno nepredvidivi i izuzetno opasni. Oni ubijaju, to su ubice. Prolaze kroz vas, oko vas su, iznad vas su - kaže zamenik šefa kalifornijske vatrogasne službe Skot Meklin.

U Kaliforniji se protiv požara bore vatrogasci iz 16 američkih država, a četiri vatrogasca su u toj borbi izgubila život.

Nacionalna meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za sever Kalifornije na opasne vremenske uslove do večeras, saopštivši da kroz taj region prolazi niz suvih sistema niskog vazdušnog pritiska s veoma snažnim vetrovima, koji bi male požare ili čak samo varnice mogli da pretvore u buktinje.

- Ovo je posebno opasna situacija sa ekstremno niskom vlažnošću i jakim vetrovima. Novi požari će brzo izmaći kontroli, a u nekim slučajevima ljudi možda neće moći da se bezbedno evakuišu na vreme ukoliko im se požar približi - upozorila je meterološka služba u prognozi za oblast Mendosiono severno od San Franciska.

2024 © - Vesti online