Subota 04.08.2018.
10:55
Vestionline, Tanjug

Toplotni talas "topi" Evropu

Reuters
Foto: Ilustracija

Velike vrućine u Evropi pogodile su najviše Španiju i Potugaliju, gde su vlasti na oprezu zbog mogućnosti izbijanja šumskih požžara.

Švajcarska je zbog visokih temperature vojnicima dozvolila da nose pantalone kratkih nogavica, a supermarketi u Finskoj pozvali su kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Tropsko leto donelo je velike suše i požžare Velikoj Britaniji i Grčkoj, gde je poginulo više od 90 ljudi.

Švedska se od sredine jula bori sa požžarima, a u petak je izdala saopštenje na opasnost od izbijanja novih.

"Pakleni" talas iz Severne Afrike prouzrokovao je na Pirinejskom poluostrvu najveći toplotni udar još od 2003. godine, koja se pamti i po najgorim šumskim požžarima.

Temperatura od 40 stepeni u Španiji i Portugalu biće sve do nedelje, a očekuje se i porast za dva do tri stepena.

Dosadašnja rekordna temperatura u ove dve držžave iznosila je nešto više od 47 stepeni.

Mediji u Portugaliji piššu da bi temperature mogle da budu više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mesta na svetu.

Više od 400 vatrogasaca uz pomoć devet aviona i helikoptera gasilo je u petak šumski požžar u turističkom kraju, na jugu Portugala i zbog opreza evakuisano je nekoliko stanovnika, kažžu spasilačke službe. Uz pomoć iz vazduha, vatrogascima je 121 vozilo pomagalo u gašenju tog požžara.

Požžar se šširi na dva fronta ka tešškopristupačnom području, potpomognut je vetrom, ali se vatrogasci "uspšeno bore" s vatrom.

S obzirom na prognoze za španiju i Portugal, moglo bi doći do ruššenja evropskog rekorda od 48 stepeni, zabeležženih u Atini 10. jula 1977. godine.

Najviša zabeležžena temperatura u Portugalu iznosi 47,4 stepeni, koja je izmerena 2003. godine. Rekord susedne Španije je 47,2 stepeni iz 1994. godine.

2024 © - Vesti online