Subota 04.08.2018.
09:43
Vestionline

Đoković u Torontu kreće protiv dužnika iz Melburna

EPA/Daniel Leal-Olivas
Prvo iskušenje posle vimbldonskog trijumfa: Novak Đoković s najvrednijim trofejem u tenisu

On je Đokovićev dužnik s Australija opena ove godine jer ga je izbacio već u osmini finala sa 7:6 (7:4), 7:5, 7:6 (7:3). I prvi međusobni meč su odigrali u Melburnu, ali je tada Južnokorejac bio prva žrtva našeg asa na putu ka odbrani trona 2016 (6:3, 6:2, 6:4).

U dublu s Andersonom

Novak Đoković ima običaj da na prvom turniru posle pauze igra i dubl, pogotovo sada kada se nakon nekoliko meseci vraća na tvrdu podlogu. Saigrač će mu biti Kevin Anderson, koga je savladao u vimbldonskom finalu, a prvi protivnici su im Kanađani Feliks Ožer i Denis Šapovalov. Ako budu uspešniji od njih, sastaće se s Francuzima Pjerom Igom Erberom i Nikolom Maijem, pobednicima Rolan Garosa. 

Propustio je i Rolan Garos i Vimbldon, a pojavio se tek u Atlanti prošle nedelje. Amerikanac Rajan Harison ga je s mukom savladao u četvrtfinalu sa 6:7 (3:7), 6:2, 7:6 (7:5).Na australijskom turniru za grend slem ove godine Đoković je igrao kao 14. na svetskoj listi, a Čung kao 58. Sada je nedavni vimbldonski pobednik deseti, a najbolji teniser Južne Koreje zauzima 23. mesto (sledeći igrač iz te zemlje je tek 240). Visoku poziciju drži zahvaljući proboju u polufinale u Melburnu onda (predao je meč potonjem osvajaču Švajcarcu Rodžeru Federeru) i bodovima s još nekih turnira iako zbog povrede nije igrao posle mastersa na šljaci u Madridu.

Očekuje se da Đoković ostane na krilima velikog trijumfa u Vimbldonu, njegovog četvrtog na najčuvenijoj travi belog sporta. Ako se ravanšira Čungu za onaj poraz, koji mu se desio u turbulentnim danima, igraće dalje s pobednikom meča Australijanca Metjua Ebdena (50. mesto) i Kanađanina Pitera Polanskog (122), koji je za učešće dobio takozvanu posebnu pozivnicu organizatora da ne bi morao u kvalifikacije.

Đokovićevu polovinu "skeleta" predvodi Nemac Aleksandar Zvezrev, treći "reket" sveta, a drugu Španac Rafael Nadal, najbolje plasirani na svetskoj listi. Ne igra drugoplasirani Federer, koji je na mastersu u Kanadi (naizmenično su domaćini Toronto i Montreal) pobedio samo 2004. i 2006. Naš najbolji teniser je trijumfovao 2007, 2011-12. i 2016, a poslednje dve pobede su u Torontu. Trofej od prošle godine brani Zverev.

Učestvuje i naš drugi "reket" Filip Krajinović (31. mesto). Njegov protivnik u prvom kolu je Rus Karen Hačanov (37), koga je Đoković rutinski savladao u osmini finala Vimbldona s 3:0 u setovima. Ni oni nisu igrali posle Londona, gde je Krajinović poklekao već na početku protiv Čileanca Nikolasa Harija. 

Jedini međusobni meč su odigrali 2016. U drugom kolu na čelindžeru u dvorani u Jenćepingu (Švedska) Rus je bio uspešniji sa 7:6 (7:2), 6:4.

2024 © - Vesti online