Subota 04.08.2018.
00:50
Đ. Barović - Vesti

Migranti okupirali Karadžiće!

youtube.com/euronews (in English)
Divlji isterali pitome: Radovan Karadžić

Istovremeno, predsednik RS, Milorad Dodik upozorava da je vlastima u Sarajevu u interesu da što više migranata ostane u Bosni kako bi promenili demografsku sliku zemlje, zbog čega će Srpska sve učiniti da to spreči.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, prvi je ocenio da upad migranata u stan Karadžića u samom centru Sarajeva nije bio nimalo slučajan. On je ocenio da je reč o "jasnoj poruci" Srbima.

Kurcova lažna ljubav

Milorad Dodik je prokomentarisao i izjavu kancelara Austrije Sebastijana Kurca da ova država voli BiH.
- Sebastijan Kurc kaže da je njihov interes da naprave migrantske centre van granica EU. On voli BiH da bi ovde smestio migrante - rekao je predsednik Srpske.

- Kriminalni krugovi koji upravljaju migrantskom krizom jasno su poslali poruku institucijama vlasti BiH, a posebno Srbima, na način da su uselili migrante u stan prvog predsednika SDS-a i Republike Srpske. Oni su na taj način održali lekciju i predsedniku SDS-a Vukoti Govedarici, ministru bezbednosti BiH Draganu Mektiću i ostalim srpskim ministrima u Savetu ministara, kao i kompletnom Savetu ministara da nisu dorasli migrantskoj krizi u BiH i izazovima koje ona sa sobom nosi - kazao je Špirić.

Sarajevska štampa prva je obelodanila da su migranti upali u stan Radovana Karadžića u samom centru Sarajeva, u Ulici Sutjeska, na pedesetak metara od nekadašnjeg Centralnog komiteta SKJ. Prema izjavama komšija, najmanje pet migranata je upalo u Karadžićev, ali i u stan u prizemlju koji pripada sestri njegove supruge Ljiljane.

Pitajte naše komšije

Kćerka prvog predsednika RS, Sonja Karadžić Jovičić ne zna da su u stan njenog oca u centru Sarajeva upali migranti, ali da "nema ništa protiv", ako je to istina.
- Ne znam da li su tamo upali migranti. Pitajte naše stare, dobre komšije. Nama nikada nije dozvoljeno da imamo bilo šta sa tim stanom, zato što je navodno zagubljena dokumentacija o imovini. Znam da je u njemu dugo živela neka medicinska sestra iz Zenice, zahvaljujući bliskosti s menadžmentom bolnice Koševo. Ako njoj ne smetaju migranti, ne smetaju ni meni - poručila je Karadžić Jovičević.

Zbog najezde migranata o kojoj su ga obavestili i aktivisti iz Bijeljine, oglasio se i predsednik Srpske Milorad Dodik ocenjujući da je problem sa migrantima u Bosni nastao nečinjenjem vlasti BiH, te da vlasti RS moraju da ga reše jer predstavlja najveći bezbednosni izazov za Srpsku.

- To je problem koji su nam oni otvorili na nivou BiH i nisu hteli da ga rešavaju kada smo govorili da treba zatvoriti granicu i ne dozvoliti da ovde uđu migranti. Moramo osigurati da po našim selima i gradovima ne hodaju migranti i da ne ugrožavaju naše ljude - rekao je predsednik Srpske.

On je naveo da je u Bosni trenutno oko 20.000 migranata koji su "zarobljeni" u ovoj državi.
- Ne sme se zanemariti opasnost koju oni donose, a to je svesno upuštanje u to da se nasele s ciljem da postanu dominantna nacija na ovom prostoru. Ovo je pitanje broj jedan u ovom vremenu. Moramo verovati državi - Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

Bez stanova Šešelj, Koljević, Plavšićeva...

Radovan Karadžić je stan u centru grada dobio sredinom osamdesetih kao jedan od najpriznatijih psihijatara Klinike Dr Neđo Zec bolnice Koševo.
S početkom oružanih dejstava u Sarajevu, sa porodicom je morao da aprila 1991. izbegne na Pale.
U stanu je ostao najveći deo uspomena. Sonja Karadžić je kasnije objasnila da je u tom stanu ostalo najmanje 10.000 knjiga, fotografije, porodična dokumenta.
- Rečeno nam je da ništa ne možemo dobiti i da zato to i ne tražimo - kazala je Karadžić.
Međutim, na istovetan način bez imovine su ostali i Biljana Plavšić, Vojislav Šešelj, Nikola Koljević.
Šešelj je do pred rat živeo na Grbavici, u blizini stadiona Željezničara.
- Taj stan je dobio moj pokojni otac koji je radio na Železnici i tu sam do rata živeo sa majkom i sestrom. Nisam nikad ni pokušavao vratiti taj stan, a pretpostavljam da je u njemu sada neka sirotinja i da nema smisla da ih izbacujemo - ispričao je svojevremeno Šešelj za N1.



 

2024 © - Vesti online