Petak 03.08.2018.
15:55
sputniknews.com, Vestionline

"Beli šlemovi krivi za sukobe u Siriji"

Epa/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova: Beli šlemovi imaju bliske veze sa ekstremistima

- Zapravo, vreme je da ih nazovemo ne "Beli šlemovi" već "Bele maske", jer se ispostavilo da su ljudi koji su se mnogo godina izdavali za humanitarce, a sada je to potvrđeno, strani agenti koji su u Siriji radili protiv interesa Sirije i u interesu drugih zemalja za ogromne pare. Sada se izvode na brzinu i šalju na razne strane - naglasila je Zaharova na redovnom brifingu. 

Ona je objasnila da su pripadnici "Belih šlemova" imali bliske veze sa ekstremistima i da iz više razloga ne čudi da će se sada skrivati u Kanadi.

- Prvo, dobro je poznato da je Otava, zajedno sa nekim drugim zapadnim prestonicama, odavno pružala i pruža ovoj grupi moralnu podršku i direktnu finansijsku pomoć. Radi se o prilično velikim sumama. Međutim, ovi pseudohumanitarci su se uglavnom proslavili po svojim insceniranjima koje su naručile antivladine formacije, pokušavali što je moguće duže da održe u Siriji ratno stanje, podstiču nove sukobe, sukobljavaju među sobom Sirijce i jednostavno diskredituju Siriju i sirijski narod - istakla je ona.

Organizacija "Beli šlemovi", koja je postala naširoko poznata i podržana na Zapadu, kao svoje ciljeve proglasila je spasavanje civila u ratnim zonama, ali su je sirijske vlasti optužile za veze sa ekstremistima i sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je aktivnosti "Belih šlemova" elementom velike informacione kampanje za diskreditovanje vlasti u Siriji.

2021 © - Vesti online