Subota 04.08.2018.
04:30
b92.net, Vestionline

Matera- stenoviti biser italijanskog turizma

pixabay.com
Panorama Matere

Mnogi stanovnici se još sećaju vremena kada je grad imao reputaciju neljudskih uslova za život, kada su njegovi stanovnici pretvarali pećine u svoje domove koje su u nekim slučajevima izvorno koristili njihovi preci pre 9.000 godina.

Zajedno sa domaćim životinjama, pećine su bile leglo bolesti koje su dovodile do strašnih stopa smrtnosti sve dok Vlada prisilno nije iselila stanovništvo pedesetih godina prošlog veka.

pixabay.comŽivopisne ulice Matere

Poslednjih godina ovaj drevni grad, koji se nalazi na 55 kilometara od Barija, doživljava dramatičnu promenu. Kuće, da ne kažemo pećine, sada su renovirane, a simpatični gradić je dom restorana, prodavnica i hotela. 

Zanimljivo je da Matera i dalje zadržava netaknuti šarm nudeći jedinstven gradski pejzaž.

Fotograf iz Rima Federiko Skarćili je u gradskim zidinama od bledog kamena pronašao inspiraciju za svoj najnoviji fotografski projekat. 

- Pokušavam da istražim ovaj kamen kao element. U Materi sam pronašao nešto što me je zaista inspirisalo - istakao je Skarćili.

Matera je 1993. godine uvrštena u svetsku baštinu Uneska, a 2019. godine će biti evropska prestonica kulture. 

- Matera je jedan od najstarijih gradova u Italiji koji opstaje još iz paleolitskog doba, pa sve do srednjeg veka -  kaže Federiko. 

Njena antička istorija znači da grad ima neverovatan broj umetničkih i kulturnih sadržaja.

Brdo Murđa pruža najbolji pogled na panoramu Matere.

2024 © - Vesti online