Petak 03.08.2018.
08:44
Vestionline, Tanjug

U Žagubici nema povređenih, ali je materijalna šteta velika

Vesti
Foto: Ilustracija

On kaže da je u popodnevnim satima u Žagubici situacija bila mnogo bolja u poređenju sa situacijom u četvrtak ujutru.

- U jutarnjim satima došlo je do izlivanja velike količine vode iz reke Tisnice, koja je zahvatila veći deo naselja Žagubica. Po prvim procenama, oko 600 kuća je bilo ugroženo vodom. Prvi zadatak nam je bio da spasimo ljude koji su se nalazili u objektima ili pored objekata. Spasli smo oko 60 lica, a oko 300 lica smo evakuisali - rekao je on, prenosi RTV Homolje.

Kasnije se, kaže, voda polako povlačila, dok se u nekim objektima zadržala, pogotovu u podrumskim prostorijama odakle sada ekipe crpe tu vodu i pokušavaju da te prostorije osposobe.

- Voda se povlači, crpimo vodu iz prostorija gde se voda zadržala, pre svega su to podrumske prostorije i nadamo se da ćemo već možda sutra imati mnogo bolju situaciju - rekao je Đorđević.

Problem je, ukazuje, to što je ugroženo vodosnabdevanje naselja Žagubica, tako da su obezbeđene ukupno tri cisterne sa pijaćom vodom - jedna se nalazi kod zgrade Suda, druga kod Autobuske stanice, a treća kod Doma zdravlja.

- Probaćemo u narednom periodu da obezbedimo vodu i za životinje, za stoku - navodi on, dodajući da je Veterinarska služba već izašla na teren kako bi se pokupile životinje koje su uginule i koje će biti odvezene na mesta na kojima treba da budu uklonjene.

Saobraćaj je, kaže, u Žagubici uspostavljen u svim ulicama, ali za normalizaciju, po njegovim rečima, treba vremena.

- Ono što je do nas, uradićemo. Vodu ćemo iscrpsti, ali onda tek ide ispiranje, dezinfekcija i tako dalje, a tu je i sušenje prostorija. To će sigurno potrajati nekoliko dana - ukazuje Đorđević.

Probaće, dodaje, da preko Crvenog krsta nabave i sušače koji će pomoći ljudima da što pre sanariju štetu koju je voda nanela.

On konstatuje novi fenomen u celoj Srbiji da u kratkom vremenskom periodu imamo velike padavine i veliku količinu vode koja se sa brda sliva i nosi sve pred sobom, a poplave su u tom delu zemlje, kaže, nanele velike materijalne štete.

- Vrlo brzo se pojave, kratko traju, ali imaju razorno dejstvo - ističe Đorđević.

Podseća i da je, u veoma kratkom vremenskom periodu - za mesec i po ili dva - u Braničevskom okrugu izbio drugi ili treći požar, dok je veliki požar izbio i u Petrovcu.

2022 © - Vesti online