Četvrtak 02.08.2018.
16:13
Vestionline

Bazel ima novog trenera

EPA/Christian Bruna
Marsel Koler

Bazelu, koga je prošle sezone Jang bojs svrgnuo s trona posle osam uzastopnih titula prvaka, ova godina nije dobro krenula. U prvom kolu nacionalnog prvenstva izgubio je kod kuće od Sankt Galena (2:1), a zatim i u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Paoka u Solunu (2:1). 

Ceh je platio trener Rafael Viki (41), kome je pre godinu ukazano poverenje posle nekoliko sezona u Bazelovim mlađim kategorijama. Tim je preuzeo Aleksandar Fraj (39), nekadašnji dugogodišnji Bazelov napadač, najbolji strelac švajcarske reprezentacije ikada (42 gola), ali se ni on nije proslavio. 

Usledio je remi u drugom kolu šampionata u gostima s Ksamaksom (1:1), a onda je grčki vicešampion protutnjao stadionom "Sent Jakob" u revanšu s 3:0 (naš napadač Aleksandar Prijović dao je po gol u oba meča).

Za novog šefa stručnog štaba imenovan je Koler, koji je svu igračku karijeru proveo u Grashopersu (1978-97), a na Bazelovoj klupi debitovaće u subotu baš protiv "skakavaca". Kao Grashopersov vezni igrač učestvovao je i u utakmicama protiv Zvezde u prvom kolu Kupa šampiona 1990/91, koji su "crveno-beli" i osvojili (1:1 u Beogradu, 4:1 u revanšu u Cirihu). 

Austrijsku reprezentaciju je predvodio od 2011. do kraja 2017. Odveo ju je na Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj (remi i dva poraza u grupi), a u kvalifikacijama za minuli Mundijal u Rusiji nadmudrivao se s našim doskorašnjim selektorom Slavoljubom Muslinom. Srbija je pobedila na Marakani s 3:2 (pobedonosni pogodak postigao Dušan Tadić), dok je u Beču bio isti rezultat, samo u korist domaćina, ali je naša reprezentacija, uprkos tom porazu u pretposlednjem kolu, bila gotovo s obe noge na svetskom prvenstvu. 

Bazel prelazi u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Igraće s Vitesom (Holandija) ili Vitorulom (Rumunija). U njihovom prvom duelu u Konstanci bilo je 2:2. Revanš je večeras. 

2024 © - Vesti online