Četvrtak 02.08.2018.
16:15
blic.rs, Vestionline

Nemci u problemu - Fale im radnici

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministar zdravlja Jens Špan (CDU) nedavno je u saradnji s ministarkom za porodicu Franciskom Gifaj i ministrom rada Hubertusom Hajlom (oboje SPD) predstavio plan "Koncentrisana akcija nega": svako novo radno mesto u bolnicama u potpunosti će finansirati zdravstveno osiguranje. Špan se posebno fokusira na stručno osoblje iz inostranstva.

Problematična odluka

To je samo delić onoga što je potrebno, kako bi se donekle ublažio akutni problem, kaže Kristina Kerner, direktorka Škole za medicinske sestre "Johaniter" u Bonu.

- Situacija s negom bivala je sve gora, jer je na odeljenjima radilo sve manje kolega. A nega postaje sve zahtevnija, što potvrđuje moje desetogodišnje iskustvo - objašnjava Kerner.

Rešenje s dovođenjem stranaca smatra problematičnim na duži rok. Ljudi iz potpuno različitih kultura morali bi da se integrišu, što bi zahtevalo stabilne timove u bolnicama.

Međutim, timovi negovateljica na odeljenjima toliko su preopterećeni da jedva mogu da obavljaju svoj posao, a kamoli još i neophodan posao integracije.

Oleg Buš, negovatelj u Nemačkoj, preporučuje ovu struku samo onima koji su stvarno zainteresovani za rad s ljudima i ne razmišljaju o dobroj plati.

- Ako želite da se bavite negom zato što želite dobru zaradu, onda ste na pogrešnom mestu. Za ljude koji to vole da rade uvek postoji budućnost - kaže Buš.

2024 © - Vesti online