Sreda 01.08.2018.
22:39
Vestionline, b92.net

Kako ćemo stanovati na Marsu? NASA ima rešenje...(VIDEO)

Youtube/NASA's Marshall Space Flight Center
 

Od nove NASA-ine sonde "InSajt" (InSight), lansirane prema početkom maja, preko planova Ilona Maska i njegovog "Spejs Iksa" o izgradnji ljudske kolonije, pa do nedavnih otkrića o postojanju tekuće vode - gotovo svakodnevno se neko bavi Crvenom planetom. 


Osim lansiranja sonde, NASA pravi "helikopter" koji bi mogao da istražuje površinu Marsa, a nedavno je završen i konkurs pod imenom "3D-Printed Habitat Centennial Challenge", koji je zaineteresovanih timova širom sveta tražio da osmisle naseobine u kojima bi ljudi, jednoga dana, mogli da stanuju na Marsu. 

"Kuće", napravljene tehnikom 3D štampe, osmišljene tako da mogu da budu izgrađene na licu mesta, uz minimalne resurse koji moraju biti dopremljeni sa Zemlje. Svi objekti moraju da obezbede siguran boravak ljudi na Marsu, ili čak na Mesecu. 

Pet, od 18 prijavljenih timova, podeliće nagradu od 100.000 dolara za svoja inovativna rešenja. Oni će morati da izgrade modele svojih naseobina u razmeri 1:3. Najbolji tim će, na kraju, dobiti nagradu u ukupnom iznosu od 2 miliona dolara. 

Ovo su nagrađena rešenja: 

1. "Tim Zopherus", Arkanzas

2. "AI. SpaceFactory", Njujork

3. "Kahn-Yates", Misisipi

4. "SEArch+/Apis Cor", Njujork

5. Univerzitet Nortvestern, Ilinois

2024 © - Vesti online