Četvrtak 02.08.2018.
00:54
Lj. Ivanović - Vesti

Salvini se divi Musoliniju

EPA/Daniel Kopatsch
Mateo Salvini

Američka televizija prenosi da je Salvini, na godišnjicu Musolinijevog rođenja, tvitovao poruku "toliko neprijatelja, toliko časti" (tanti nemichi, tanto onore), varijaciju na čuveni citat Musolinija.

Navodi se da je Salvinijev tvit usledio kao dogovor na članak internet magazina "Afari italijani" o tome kako su protiv Salvinija svi, od Rimokatoličke crkve do vodećih levičarskih intelektualaca, dok njemu istovremeno raste popularnost u javnosti.

Lider italijanske desničarske stranke Liga je prethodno u intervjuu britanskom "Sandej tajmsu" izjavio da se nizak natalitet u Italiji koristi kao "izgovor za uvoz migranata" i da su time ugroženi italijanska "tradicija i identitet".

Mreža Si-En-En navodi da je prošle nedelje katolički nedeljnik "Familja kristijana" praktično nazvao Salvinija đavolom zbog komentara ministra policije.

Na naslovnoj strani magazina našao se natpis na latinskom "Vade retro, Salvini", što je igra reči u odnosu na Isusovu poruku "Odstupi, đavole", koja je u srednjem veku korišćena za egzorcizam.

Američka televizija navodi da je u intervjuu "Sandej tajmsu" Salvini takođe iskazao divljenje prema predsednicima SAD i Rusije Donaldu Trampu i Vladimiru Putinu,ocenivši da je Tramp bio "hrabar" tokom predizborne kampanje i "dosledan" od ulaska u Belu kuću, dok je za Putinovu ekonomsku politiku rekao da je ruski narod ispunila "ponosom".

Američka kuća navodi da su ovi Salvinijevi komentari stigli uoči dolaska premijera Italije Đuzepea Kontea u Vašington na samit sa Trampom.

Osvedočeni rasista

Mateo Salvini pokrenuo je nedavno polemiku najavljujući da će uskoro napraviti popis Roma koji žive u Italiji, da bi možda proterao strane državljane i "nažalost" zadržao Italijane.

Salvini koji je, takođe, vođa ekstremno desničarske Lige, rekao je da namerava da sprovede popis romske zajednice u Italiji da vidi "ko su oni i koliko ih je".

Kako je objasnio to će omogućiti da se proceni mogućnost da se proteraju oni koji su strani državljani s neregulisanim statusom, a kako je rekao, kada je reč o "italijanskim Romima, moraš ih zadržati kod kuće".


 

2024 © - Vesti online