Sreda 01.08.2018.
16:33
b92.net, Vestionline

Šef UN o razlozima za brigu na Kosovu

EPA/Henrik Montgomery
Antonio Gutereš (Foto: Arhiva)

Šef UN Antonio Guteres je, u izveštaju koji se odnosi na razvoj događaja na Kosovu od sredine aprila do sredine jula, naveo da je zabrinut zbog namera da se u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani izgradi put, pozivajući lokalne vlasti da poštuju zakone i odluke prema kojima je izgradnja zabranjena, javlja RTS. 

- Primećujem, sa rastućom zabrinutošću, da ubistvo Olivera Ivanovića i posle šest meseci nije rešeno. Pozivam vlasti na Kosovu da inteziviraju istragu i iskoriste sve dostupne kanale koji bi im u tome mogli pomoći", naveo je Guteres. 

Šef svetske organizacije je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU. 

- Iako taj sastanak nije doneo nove rezultate, nastavak dijaloga pruža nove mogućnosti da se pokrene proces rešavanja dugogodišnjih razlika, što je od suštinskog značaja za bilo kakvo održivo rešenje. Ohrabrujem lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog i u potpunosti ispune dogovore proistekle iz dijaloga u kojem posreduje EU - naveo je Antonio Gutetres. 

Generalni sekretar UN je ocenio i da je ukupno stanje na Kosovu u prethodna tri meseca bilo stabilno, podsećajući da poslanici Srpske liste još od kraja marta, odnosno hapšenja šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića ne učestvuju u radu parlamenta i vlade. 

Guteres je, takođe, naveo i da su kosovski predsednik Hašim Tači i kabinet premijera Ramuša Haradinaja osudili seriju etnički motivisanih incidenata na koje se Srpska lista žalila u junu. 

- Moj specijalni predstavnik Zahir Tanin je 6. juna pozdravio te izjave navodeći da u demokratskom društvu nema mesta zastrašivanju - naveo je Guteres. 

Još jednom, Guteres je deo izveštaja posvetio povratku prognanih, navodeći da se u prethodna tri meseca na Kosova vratilo 77 osoba, te da je prema podacima Komesarijata UN za izbeglice registrovano još 89.480 interno raseljenih posle sukoba 1998-1999. godine, od čega se ogromna većina, ili 72.000, nalaze u Srbiji. 

Šef svetske organizacije naveo je, takođe, da se 1.647 osoba još uvek vode kao nestale posle sukoba 1998-1999. godine.

2024 © - Vesti online