Sreda 01.08.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti

Na obuci sa Al Kaidom!

M. Karović
Dževad Galijašević

- Američke tajne službe uhapsile su Halid Šeik Muhameda 2003. godine u Pakistanu, i on se od 2006. nalazi u bazi Gvantanamo gde mu se pred vojnom komisijom, daleko od javnosti, sudi za organizovanje ovog terorističkog napada. Prema obaveštajnim podacima, on je ovaj kurs pohađao u isto vreme kada i grupa koja je stigla iz Bosne.Međutim, polaznici iz Armije BiH, ne samo što nisu predmet ineteresovanja američkih obaveštajnih službi, već im je ova obuka bila ključna preporuka u napredovanju u službi. Tu obuku je prošao i Sifet Poždić, tada nadkapetan, a danas general i predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koji tvrdi da je otkriće britanskog "Indipendenta" da je minobacačku municiju proizvedenu u Travniku, koristila Islamska država - otkriva za "Vesti" stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma Dževad Galijašević.

Prema njegovim rečima, grupa od 12 pripadnika tadašnje Armije BiH, otišla je na obuku u Pakistan 1993. godine na osnovu tajnog plana koji je inicirao i sproveo u delo Alija Izetbegović, da snage Armije BiH osnaži dobro obučenim vojnim kadrovima koji će se tajno školovati ili proći specijalističke kurseve isključivo među zemljama Bliskog Istoka koje su bile i među glavnim finansijerima njegove politike tokom rata. Svi oficiri koji su prošli kurs u Pakistanu kasnije su napredovali "kosmičkom brzinom", od kapetana, pa do generala.

- Prema mojim saznanjima polaznici tog vojno-obaveštajnog kursa koji su pohađali i brojni pripadnici Al Kaide su: kapetan Mahir Hamzić, nadkapetan Sifet Podžić, danas general, nadkapetan Nedžad Ajnadžić, danas general, majori Bajro Fejzić, Hajrudin Bejtić, Bego Durić, Šefik Drkenda, Zijad Kozić, Asim Šuvalić, danas general, majori Senad Hadžić i Izet Spahić, te pukovnik Fahrudin Agić - otkriva Galijašević.

Prema njegovim rečima, pokušaji prikrivanja izvoza oružja i municije iz BiH Islamskoj državi je pokušaj da se za kriminalno ponašanje vlasti u Sarajevu i podršku teroristima Al kaide i islamske države, okrive Republika Srpska i Srbija.

- General Podžić se nije oglasio na američkoj propagandnoj televiziji N1 TV kada je terorista Enes Omeragić ubio dva nedužna vojnika u Sarajevu ili kad je terorista Nerdin Irić ubio policajca Đurića na dužnosti, usred policijske stanice Zvornik. Nije Podžić reagovao ni kada je pripadnik Obaveštajno bezbednosne agencije BiH, u tunelu Salakovac, bacio pirotehničko sredstvo pod vozilo načelnika štaba Zajedničke komande Oružanih snaga BiH generala Ante Jeleča, inače Hrvata. Sada je pokazao svu bedu sarajevske propagande. Niko normalan ne bi mogao govoriti o vezi predsednika Dodika i Vučića sa Englezima, a pogotovo sa novinarima izrazito antisrpski orjentisanog Independenta - navodi Galijašević.

Srbi izlaze iz Oružanih snaga BiH?!

Galijašević postavlja pitanje i šta bi se dogodilo kada bi se Srbi povukli iz Oružanih snaga, koje parlamentarno nadzire Podžić.

- Ni Srbi, a ni Hrvati ne pripadaju vojnoj doktrini pakistanskih terorista i tajnih službi koje su obučavale Podžića kroz poseban teroristički kurs u Pakistanu u vojnom kampu, u gradu Kveta.

2024 © - Vesti online