Sreda 01.08.2018.
03:00
B. Đokić - Vesti

Psihološki profil plaćenih ubica (3): Ljudi bez milosti

pixabay.com
 

Hon Hairo Velaskes Vaskes (56), poznatiji kao Popaj, jedan je od najuspešnijih i najgorih plaćenih ubica u istoriji. Paradoksalno, on se sada nalazi na slobodi i mirno provodi dane u kolumbijskom Medelinu.

Ovaj ubica, koji je dobio nadimak zbog sličnosti sa strip junakom, bio je glavni ubica čuvenog vođe Kartela Medeljin - Pabla Eskobara, odnosno vođa Eskobarovih odreda smrti - ubica zvanih sikarosi.

Nakon hapšenja 1992. priznao je više od 300 ubistava, kidnapovanje kandidata za gradonačelnika Bogote, otmicu budućeg potpredsednika Kolumbije, ubistva guvernera saveznih država, te učešću u ubistvu predsedničkog kandidata Lusija Galana.

Takođe, priznao je kako je učestvovao u naređivanju i organizovanju više od 3.000 ubistava. Pomogao je da se postavi bomba u avion Avijanka, koji je eksplodirao iznad Kolumbije, kada je stradalo 107 osoba.

Svoju odanost Eskobaru, Popaj je dokazao više puta, a bio je sa njim skoro do samog kraja čuvenog narko-bosa. Popaj je bio u vezi sa bivšom Eskobarovom ljubavnicom. Dok su jednog dana ležali u krevetu, kako je kasnije svedočio, zazvonio je telefon.

Na drugoj vezi mu je pušten snimak kako ona priča sa agentimna DEA. Dat mu je izbor "ljubav ili olovo". Popaj je prekinuo vezu i u krevetu smaknuo ljubavnicu metkom u čelo.
Nakon 23 godine robije, 2014. dobio je pomilovanje.

Ričard Kuklinski, poznatiji kao Ledeni čovek, bio je američki plaćeni ubica, koji je osuđen za likvidaciju šest osoba, mada je stvaran broj njegovih žrtava i dalje nepoznat. Pretpostavlja se, prema tvrdnjama samog Kuklinskog, da je smaknuo više od 200 ljudi. On je bio saradnik američke Koza Nostre, familije DeKavalkante iz Nju Džerzija i pet familija iz Njujorka, za čiji račun i novac je činio ubistva.

Dobio je nadimak Ledeni čovek, zbog svog metoda ubijanja. Naime, nakon likvidacije žrtve, on bi ih smrskao, kako bi zamaskirao pravo vreme smrti. Tokom kriminalne karijere, drugi mafijaši su ga zvali "Jedan čovek armija" ili "Sam đavo", zahvaljujući strahovitoj reputaciji koja ga je pratila i impozantnoj figuri od skoro dva metra.

U detinjstvu su ga zlostavljali roditelji, i to je uticalo na njega, pogotovo kada mu je stariji brat preminuo nakon što su ga otac i majka prebili. Mučio je životinje u ranoj mladosti i vrlo brzo krenuo putem kriminala. Bio je osuđen na dve uzastopne doživotne robije, apreminuo je 2006. u zatvoru.

Ruski superubica

Aleksandar Viktorovič Solonik je najpoznatiji ruski plaćeni ubica i kriminalac. Poznat je po svojoj reputaciji kao ozloglašeni plaćeni ubica u ruskom podzemlju. Bio je poznat i po nadimku Makedonac, zbog veštine da puca podjednako dobro sa obe ruke, ali i nadimku Superubica, koji mu je dat zbog efikasnosti. Iskustvo i znanje je stekao u sovjetskim specijalnim jedinicama. Nakon što je napustio vojsku, osuđen je za silovanje. Na robiji, zbog svoje istorije bliskosti bezbednosnim službama, često je bio meta drugih robijaša, nekada se sukobljavao i sa njih 12 istovremeno, i ubrzo je stekao njihovo strahopoštovanje. Više puta je bežao iz zatvora, ali i policije. Prilikom jednog bekstva iz policijske stanice u Moskvi, ubio je čak petoricu policajaca.
Postao je poznat kao vrlo efikasan plaćeni ubica, koji je za novac smaknuo veliki broj istaknutih vođa ruske mafije. U jednom trenutku je odlučio da se osamostali, prešao je zbog opasnosti u Grčku, gde je 1997. nađen zadavljen u jednoj vili.

2024 © - Vesti online