Utorak 31.07.2018.
12:54
Vestionline

Bolivija posle 34 godine ima tenisera u prvih 100 na listi

EPA/Martin Alipaz
Brani čast bolivijskog tenisa: Ugo Daljijen

Na svetskoj listi objavljenoj u ponedeljak četvorici argentinskih tenisera i po jednom čileanskom i urugvajskom među prvih sto se pridružio još jedan igrač iz Južne Amerike. Ne dolazi iz Brazila koji je teniskom svetu podario trostrukog pobednika Rolan Garosa Gustava Kuertena pa i sedmostruku šampionku nedavno preminulu Mariju Bueno. Najbolje plasirani brazilski teniser je na 119. mestu, a čast Latinske Amerike u Top 100 brani i - Bolivijac.

Daljijen je tek drugi teniser iz svoje zemlje koji je prešao mnogima nedostižnu granicu. Njegov zemljak Mario Martinez (56) poslednji je Bolivijac među 100 najboljih na ATP listi i to je bilo 1984, godinu pre nego što se povukao. A 1983. bio se domogao i 35. mesta, svog najboljeg plasmana, dokle ga je poguralo i solidno učešće na Rolan Garosu. U trećem kolu, što mu je i najdalji domet na turnirima za grend slem, izgubio je od slavnog Ivana Lendla, a u prvom kolu je s 3:0 savladao jugoslovenskog tenisera Željka Franulovića.

Daljijen u zemljaku ima dobrog uzora da i nastavi mimo sopstvenih očekivanja. 

- U novembru sam imao operaciju i nisam ni pomišljao da će mi sezona biti ovakva kakva je ispala. Prvi put sam, na Rolan Garosu pa na Vimbldonu, igrao u kvalifikacijama za grend slem turnir. Osvojio sam prve trofeje na čelindžerima, dva puta u Americi i jednom u Vičenci, u Italiji. Sada sam i u Top 100 - govorio je oduševljeno bolivijski teniser.

Minule nedelje je dogurao do polufinala na čelindžeru u Tampereu. U Finskoj je igrao kao 106. na listi, a novi poeni su ga vinuli za još šest mesta napred. U prvom tromesečju ove godine, primera radi, bio je tek 259.

Sada je na poziciji koju je na prethodnoj listi zauzimao Viktor Troicki. Naš teniser je i dalje ispred Bolivijca, ali samo za jedno mesto.

2024 © - Vesti online