Ponedeljak 30.07.2018.
16:48
Vestionline, Tanjug

"Nedopustivo izjednačavanje advokata sa branjenikom"

instagram.com/ misssanjapapic
Dragoslav Miša Ognjanović

JUKOM je negodovao zbog pisanja dela medija koje je usmereno na urušavanje profesije advokata, izjednačavajući funkciju branioca sa pripadnicima kriminalnih grupa koje su advokati dužni da zastupaju.

- Pravo na odbranu, uz pretpostavku nevinosti su dva načela na kojima počiva svaki moderan krivično pravni sistem, garantovana su i našim Ustavom. Izjednačavanje branioca sa branjenikom, odnosno blaćenje advokata koji zastupajuju optužene za najteža krivična dela mora biti najoštrije osuđeno - navodi se u saopštenju JUKOM-a.

Ta nevladina organizacija je istovremeno, izrazila zabrinutost zbog ugrožene bezbednosti građana Srbije zbog niza ubistava u obračunu pripadnika organizovanog kriminala, a o kojima građani nisu dobilii odgovore ko je osumnjičen.

Dobijene su, kako se podseća, samo informacije koje država šalje putem medija su da su ”žrtve bile poznate policiji”, čime se, prema oceni JUKOM-a, relativizuju događaji.

- Poslednje ubistvo uz informacije da postoje liste za odstrel ukazuje da je neophodno preispitati funkcionisanje BIA i MUP-a, dok ćutanje čelnika ovih institucija zaslužuje razmatranje njihove odgovornosti, odnosno njihove smene sa ovih funkcija - navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online