Utorak 31.07.2018.
05:30
A. Vučićević - Vesti

Mikoplazma ne bira žrtve

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mikoplazma je zapravo grupa bakterija koja uključuje više od 70 različitih vrsta, što dodatno otežava lečenje. Mikoplazma hominis je vrsta koja je najčešće (u odnosu na ostale mikoplazme) uključena u polne infekcije kod žena. Takođe može uzrokovati infekcije novorođenčadi i infekcije van genitalija, pogotovo kod osoba sa smanjenim imunitetom. Hronični bolesnici treba da budu posebno obazrivi.

Saveti za prevenciju

U slučaju mikoplazme konstantna upotreba kondoma značajno smanjuje rizik od infekcije. Jedina s tim u vezi urađena studija do danas je utvrdila da je konstantna upotreba kondoma prepolovila rizik od infekcije u odnosu na osobe koje nikada nisu koristile zaštitu. Takođe, testiranje jednom godišnje na vreme može otkriti infekciju, kako bi se izbegle dodatne komplikacije.

Po broju obolelih, ova bakterija nadmašuje i gonoreju. Postala je treća najzastupljenija polna bolest među mladima u Americi. Među adolescentima koji su učestvovali u zdravstvenoj studiji širom Amerike, 4,2% je bilo inficirano hlamidijom, 2,3% sa trihomonasom, 1% sa mikoplazmom i 0,4% gonorejom.

Terapija za oba partnera

Ova bakterija se leči antibioticima, a zahteva lečenje oba partnera. Istraživanje je pokazalo da je azitromicin efikasniji od ostalih antibiotika koji se obično koriste za lečenje. Takođe, višednevna doza je efikasnija od jedne. Desetodnevno lečenje moksifloksacinom može biti dobra opcija za one čije telo ne reaguje na azitromicin zbog otpornosti na antibiotike.

Najveći problem ove bolesti jeste što nema simptome. Otkrije se tek kada izazove neke druge infekcije. Kod žena se često pronalazi u savezu sa bakterijskom vaginozom. Zbog sve većeg broja obolelih, naučnici su tek sada počeli da posvećuju veću pažnju ovoj bakteriji. Mikoplazma genitalijum se takođe povezuje sa zapaljenjima male karlice kod žena, endometritisom (infekcija zapaljenja sluzokože materice) i prevremenim porođajem. S obzirom na to, dugoročne posledice infekcije mikoplazmom izgledaju slične posledicama gonoreje i hlamidije.

 

2024 © - Vesti online