Utorak 31.07.2018.
09:10
D. N. Petrović - Vesti

Zbog kiše preti pokolj stoke

N. Đurović
Foto: Ilustracija

- Imam 80 godina, svega je bilo, i kiše i suše, ali ovakav potop u junu i julu ne pamtim. Pašnjaci su duže od 50 dana i bukvalno pod vodom, niko od stočara još nije obebedio ni balu sena. Moji sinovi i ja gajimo više od 500 ovaca i 50 grla goveda, da bismo mirno čekali zimu potrebno je bar 5.000 bala, očajni smo, ako ne bude sunca i zakasnele kosidbe preti nam rasprodaja i pokolj stoke - žali se Jusuf Dacić, stočar iz Bioca kod Karjukića Bunara.

Ne pamte toliko vode

Sjenički metereolozi kažu da je od početka juna do kraja jula na Pešteru palo oko 360 litara vode po kvadratnom metru, što je tri puta više nego što je prosek za ovo doba godine. Zabeleženo je da je 12. jula, za samo dvadesetak minuta, palo 40 litara po kvadratu, a 23. jula 45 litara.

Meštanin Munir Šabotić takođe strepi:

- Ne znam čemu da se nadamo, meteorolozi najavljuju padavine i prvih dana avgusta, a već u septembru na Pešteru je jesen, čak bi i sneg mogao da napada. Ako nekako i pokosimo i deo polutrule trave, ne znam kako ćemo je osušiti. Bojim se da ćemo stoku budzašto prodavati nakupcima i da neće imati ko da je otkupi.
Pešterski stočari kažu da je samo nekoliko domaćina koji imaju opremu da baliranje sirovog sena uspelo da se obezbedi za zimu. Ostali svakodnevno gledaju u nebo i mole se bogu da kiša stane i ugreje sunce.

- Situacija je zaista alarmantna, čak i da se vreme poboljša, sena će biti mnogo manje nego što je potrebno ovdašnjim stočarima. Na Pešteru nije bilo ni žetve, čitavi kompleksi pšenice, raži i ovsa propadaju, nema zaliha od prošle godine, a seno neće moći ni da se uveze jer je i u drugim delovima Srbije situacija izuzetno teška. Još razmišljamo da li da već sada tražimo pomoć države - ističe Mića Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica.

 

2024 © - Vesti online