Nedelja 29.07.2018.
15:15
Vestionline, Tanjug

"Svako ko pomisli da je Srbija laka meta progutaće knedlu"

Tanjug
Aleksandar Vučić: Početkom novembra imaćemo osam ili devet Migova 29

- Hoćemo da svako ko pomisli da bi mu Srbija bila laka meta, proguta knedlu u grlu i da dobro razume da bi naišao na žestok, mnogo jači otpor nego što je na takav otpor mogao i morao da računa pre 10-15 godina - poručio je Vučić u Nikincima nakon pokazne vežbe gađanja iz streljačkog naoružanja, koje koristi Vojska Srbje, ali i koje je u razvoju. 

Vučić je najavio i da će pre kraja godine, krajem oktobra ili početkom novembra, u vazduhu iznad Srbije biti osam ili devet Migova 29.

Nikada, podvukao je, nismo imali te avione, "4 plus" generacije, koji će u tom broju leteti izad zemlje, a da su srpski, lovački i bombarderski avioni.

Dodao je da se danas na pokaznoj vežbi videla stvarna gotovost vojnika i vojnih kapaciteta, te da su se videli i nedostaci, na čijem će se otklanjanju raditi, kao i dobre strane onoga što je urađeno u poslednje vreme.

Zadovoljan je, kaže, kako Specijalnom brigadom i SKAR puškama, kao i onima koji nisu vojnici ljudima iz kragujevačke "Zastave" i onime što je prikazala kragujevačka modularna puška, kao i onim što su prikazala naša vozila "Lazar" i "Miloš".

Podvukao je da nabavljamo i nove helikoptere, MI 17 i MI 34, koje do sada nikada nismo imali.

Istakao je da moderni sistemi naoružanja mnogo koštaju, a da Srbija sve to nabavlja, a da se ne odražava na stanje u budžetu, niti se povećava, već se, naprotiv, i dalje umanjuje javni dug.

Dodao je da su vojnici zadovoljni puškama, ali da bi želeli više kompleta uniformi, za čiju su nabavku, kaže, raspisani tenderi.

- Radićemo na novim sistemima, pre svega na vođenim raketama - rekao je predsednik.

Dodao je da se pregovara sa Francuskom, ali i sa nekim drugim zapadnim zemljama za dodatno oružje, kao i da se sa pojedinim zemljama pregovaralo o nabavci naoružnaih bespilotnih letelica, jer u tome naša pamet nije dovoljno daleko odmakla, ali će biti ulaganja u naše inženjere, jer je želja da sami budemo proizvođači i "Pegaza", "Vrabaca", kao što smo proizveli "Miloša" i "Lazara".

Zato će, dodao je, sličnih vežbi biti češće i stručni ljudi u vojsci nastaviće sa radom, kako bi nedostaci bili otklonjeni.

- Nastavićemo da radimo da budemo, ne samo respektabilni, već da možemo sebi da kažemo da oni koji bi potencijalno pokušali da ugroze Srbiju ne mogu da steknu bilo kakvu prednost u odnosu na Srbiju - poručio je predsednik.

2024 © - Vesti online