Ponedeljak 30.07.2018.
02:00
D. Dekić - Vesti

Satima se čeka zbog Mađara

A. Čukić
Višesatno čekanje na Horgošu

Saobraćaj se, u petak od ranog jutra kada nije bilo gužvi, pojačavao tokom dana, a kulminirao u popodne kada su gužvama doprineli i građani koji se vraćaju s posla.

Nadležni procenjuju da će ovakva situacija obeležiti svaki vikend u avgustu, mesecu kad su najčešći kolektivni odmori u nekim kompanijama zapadnih zemalja. Saobraćaj će biti pojačan i prema Crnoj Gori. Ipak, rekord u čekanju po običaju je oborio prelaz Horgoš.

Redovi su počeli već od osam ujutru, a već tokom prepodneva su se stvorile nepregledne kolone vozila iz pravca Mađarske, čekajući red za ulazak u Srbiju. Vozači objašnjavaju da se zbog pojačanih kontrola mađarskih carinika, na izlazak iz te zemlje se čekalo do četiri sata, dok se na ulazak u Srbiju čekalo oko sat vremena. Na Mađare su se požalili i naši građani koji žive i rede u Nemačkoj.

- Putujemo iz Minhena, a da smo znali da ćemo provesti na mađarskom prelazu skoro četiri sata, verovatno ne bismo krenuli kolima - kažu članovi porodice koji su revoltirani ponašanjem Mađara i ne žele da se predstave.

Toliko je čekao i bračni par koji je krenuo iz Beča. Planirali su i odlazak na more u Grčku, ali...

- Ako ćemo ovako da čekamo na srpsko-makedonskoj, pa makedonsko-grčkoj granici, bolje je da odustanemo ili krenemo avionom - pričaju oni.

Nervozu putnika pojačavalo je dugo stajanje u mestu, jako sunce i tropske temperature. Iz Holandije i Nemačke je putovao veći broj porodica ka rodnoj Turskoj i kažu da se nigde ne čeka toliko kao na izlasku iz Mađarske.

Nervozni su jer kažu tek ih čeka srpsko-bugarska granica gde su prethodnih godina čekali sat i više.

Hit na društvenim mrežama bila je žena koja je u razgovoru za jednu televizuju pozvala Srbiju da uđe u Evropsku uniju.

- Od kada smo krenuli, samo su ovde gužve. Vreme je da uđete u EU i molimo vas da u EU uđete iduće godine - poručila je ona.

Mada povremeno gužvi ima i radnim danima, savet je da se oni koji krenu vikendom, naoružaju strpljenjem i obavezno pripremite vodu i nešto hrane. Savet Granične policije Srbije da se biraju manje opterećeni granični prelazi iz Mađarske - Kelebija, Đala Horgoš 2, Bajmok...

Veliki broj vozila koja idu kroz Srbiju povremeno stvore gužve i na naplatnim rampama u Srbiji.

Stanje na sajtu

Na sajtu MUP-a i Auto-moto saveza Srbije vozači mogu vide trenutno stanje na najfrekventnijim prelazima Batrovci, Horgoš, Preševo i Gradina i eventualno se odlučuke da krenu na neki drugi na kojem je manja ili nema gužve.

2024 © - Vesti online