Subota 28.07.2018.
22:40
b92.net

Beograd sledeće nedelje "najpametniji" grad na svetu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je najavila Mensa Srbije, u Beograd će u sredu stići članovi Mense ne samo iz Evrope već i iz Japana, Hongkonga, Čilea, SAD, Singapura, Novog Zelanda, Australije, Kanade i Južnoafričke Republike, a očekuje se i dolazak predstavnika najviših tela svetske Mense i nacionalnih organizacija.

"Organizacija EMAG-a (European Mensas annual gathering) je velika čast za našu Mensu i veliki izazov, posebno kada se zna da su prethodni domaćini bili Barselona, Berlin i Pariz, i da će naredni skup organizovati Mensa Belgije", izjavila je predsednica Mense Srbije Aleksandra Borović.

Uoči skupa, koji će početi 1. avgusta prijemom u Starom dvoru, a koji je prilika da učesnici uz raznovrsna predavanja upoznaju i Beograd i Srbiju i njene ljude, biće održana i velika naučna konferencija "Darovitost, obrazovanje i razvoj".

"Oko 500 učesnika EMAG-a sa svih kontinenata jedva čekaju da upoznaju narod iz kojeg je potekao čovek koji je promenio svet podarivši mu svetlost i upravo zato najveće interesovanje među njima vlada za Muzej Nikole Tesle", rekla je Borovićeva.

Velika zainteresovanost postoji i za Centar za posetioce Narodne banke Srbije, gde se čuva zbirka novca iz svih epoha kao svedočanstvo o burnoj istoriji i raznovrsnim uticajima na području Balkana, ali i za Veliko ratno ostrvo, poznato širom sveta, kao izuzetno retko gnezdište velikog evropskog orla belorepana, čiji je broj na celom kontinentu spao ispod 90.

Učesnici EMAG -a će nakon završetka zvaničnog dela skupa imati priliku da kroz prostor i epohe upoznaju Srbiju od Palića do Đavolje varoši, od Viminacijuma do Ravanice, navela je Borovićeva i dodala da će tokom svih tih dana ipak ključno biti druženje, "jer nema potpune slike o zemlji bez upoznavanja ljudi i njihovih običaja".

2024 © - Vesti online