Subota 28.07.2018.
17:16
Vestionline

Orban: Srbija ne pripada Balkanu, već srednjoj Evropi

EPA/Zurab Kurtsikidze
Premijer Mađarske Viktor Orban

Govoreći o Srbiji na forumu u okviru 29. Balvanjoši Letnjeg otvorenog univerziteta u Bajile Tušnadu u Rumuniji, Orban je rekao da je uveren da Mađarska treba da učini sve da Srbija i Crna Gora što pre postanu članice Evropske unije.  

- Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici - rekao je Orban i dodao da "oseća" da i Srbi imaju isti stav, prenela je RTV Panon.

Govoreći i o drugim temama, Orban je naglasio da svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i tradicionalni model porodice, kao i da ima pravo da odbije imigrante, dodaje MTI. 

Mađarski premijer je predstavio pet principa, za koje kaže da su neophodni centralnoj Evropi kako bi zauzela "dostojno mesto" u Evropi. Prema njegovim rečima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci "ideologiju multikulturalizma". 

Takođe, mađarski premijer smatra da treba podržati tradicionalan model porodice i princip da "svako dete ima pravo na majku i oca". Naglasio je da bi trebalo insistirati na principu "jedna nacija, jedan glas", kao jednom od najvažnijih pitanja, i upozorio da se taj princip ne može zaobići u EU.

Mađarski premijer ocenio je da se liberalna demokratija "okrenula naglavačke" i postala "liberalna nedemokratija". 

- Postoji liberalizam, ali nema demokratije - rekao je Orban dodajući da tu tvrdnju potvrđuje opšta tendencija u zapadnoj Evropi "da se ograniči sloboda izražavanja i uvede cenzura".

2024 © - Vesti online