Petak 27.07.2018.
15:46
Sputnjik

Putin: Evo šta je Trampov najveći plus

EPA/Jorge Silva
Vladimir Putin i Donald Tramp

- To je specifičnost aktuelnog američkog predsednika, s obzirom da je pravilo da lideri nakon što pobede na izborima ubrzo zaboravljaju šta su obećali narodu - rekao je on na konferenciji za novinare po završetku samita BRIKS koji je održan u Južnoj Africi.

Govoreći o susretima sa Trampom, on ih  je ocenio kao pozitivne - kontakti sa američkom stranom se nastavljaju, a mogući su i novi susreti sa američkim predsednikom na međunarodnim platformama, kao i na samitu G20.

- Očigledno je da Tramp ima želju da se susreti nastave, ja sam takođe spreman. Pozvao sam Trampa da poseti Moskvu, a i lično sam spreman da otputujem u Vašington - istakao je Putin.

Kada je reč o Sporazumu o smanjenju strateškog oružja (START), Putin je rekao da je on neophodan kako bi se obuzdala trka naoružanja, kao i da je za tako nešto zainteresovan ceo svet.

- To sam već rekao u Helsinkiju, 2021. godine ističe rok sporazumu. Hoćemo li ga produžavati ili ne? Za tako nešto je zainteresovan ceo svet, ne samo SAD i Rusija, kao bi se obuzdala trka u naoružanju. Eko ne počnemo danas pregovore, dogovor će isteći jer nećemo biti u prilici da rešimo sva pitanja - naglasio je.

Putin se na konferenciji za novinare dotakao i teme dolara, rekavši da Rusija ne namerava da donosi brze odluke kada je reč o prekidu korišćenja te valute u međunarodnoj trgovini, ali će obim svakako zavisiti od finansijske politike SAD.

2024 © - Vesti online